“Este nevoie de personal calificat”
Standardele de calitate ar trebui ridicate
Criza va rezolva o parte din probleme
In 3 ani, piata se va apropia de media din regiune
2 / 5

Standardele de calitate ar trebui ridicate

Adrian Simionescu este de parere ca Bursa ar trebui sa ridice standardele de calitate si sa modifice conditiile.

Studiile medii, varsta minima de 18 ani, lipsa cazierului si autorizatia acordata de CNVM sunt conditiile minime pentru a deveni broker care introduce doar ordine si nu ofera consultanta. Aceasta autorizatie se obtine in urma promovarii unui examen organizat de catre CNVM.

“Nu cred ca un copil de 18 ani, cu studiii medii, poate merge la un investitor care a facut economii si bani, sa il convinga sa investeasca la bursa. Nicaieri in lume nu este posibil asa ceva. Au fost aceste conditii la inceput pentru ca se dorea dezvoltarea pietei, dar ar trebui crescute standardele. In afara de o suprareglementare a CNVM pe alte domenii, nu s-a facut nimic in specializarea personalului”, sustine el.

4 zile de training si examen de doua ore in a cincea zi nu sunt suficiente pentru a fi un broker bun. Simionescu crede ca studiile ar trebui sa se faca mult mai aprofundat, in asociere cu o institutie de invatamant sau un organism international.

“Cand vom reusi sa punem la punct participantii la piata, putem solicita produse si emitenti noi. Momentan, noi nu stim sa le tranzactionam nici pe cele pe care le avem. De exemplu, sunt atatea produse derivate la SIBEX si se tranzactioneaza decat doua. Avem sisteme functionale, avem platforme, dar nu avem oameni”, afirma el.

Simionescu afirma ca CNVM ar trebui sa nu mai suprarglementeze piata si sa vina cu solutii concrete.

“Am inceput cu o piata putin reglementata si am ajuns la una suprareglementata, care sufoca intermediarul, cand in realitate, nu avem despre ce vorbi. Avem o institutie recunoscuta pe plan international, platofma, legi, dar nu avem piata. Pentru ce am facut toate astea?”, se intreaba el.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri