1 / 5

Dan Badin, partener Deloitte

Potrivit lui Dan Badin, partener in cadrul departamentului de servicii fiscala al Deloitte Romania, reducerea TVA si/sau a CAS "va depinde in mare masura de rapiditatea cu care isi va reveni cresterea economica si de parametrii bugetari".

In prezent, exista intentia de reducere a uneia dintre cele doua taxe, dar dupa cum a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, decizia politica privind reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale sau revenirea TVA de la 24% la 19%, din 2014, va fi luata in toamna acestui an.

Totusi, Badin Crede ca reducerea TVA la anumite produse alimentare pare mai probabila si o astfel de reducere ar aduce cel putin doua avantaje: cel social, prin scaderea preturilor la alimentele de baza si reducerea evaziunii fiscale.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca ordonanta privind reducerea TVA la paine va fi adoptata dupa 1 iulie, deoarece in primul semestru al anului nu pot fi efectuate rectificari bugetare.

Intrebat daca daca Romania isi permite revenirea la TVA de 19% sau taierea CAS cu 5%, Badin a raspuns ca "sursa principala pentru acoperirea reducerii unei cote de taxe poate veni din zona economiei gri sau neagre si deci ar trebi sa creasca gradul de colectare a taxelor din aceasta sursa".

"Evaziunea fiscala nu doar reduce colectarea taxelor, dar constituie si o bariera economica pentru contribuabilii cinstiti, care sunt nevoiti sa lupte intr-un mediu concurential neloial", a spus Dan Badin, pentru Wall-Street.ro.

Economia ar primi cu bucurie o relaxare a fiscalitatii, intrucat taxele mari tind sa aiba un efect negativ asupra consumului si investitiilor, dar "gradul de interdependenta dintre cresterea economica si nivelul taxelor nu poate fi calculat cu exactitate".

"Cu toate acestea, calcaiul lui Ahile in revenirea cresterii economice nu este reprezentat de nivelul prea ridicat al taxelor, ci mai degraba de gradul redus de colectare al lor. O crestere a colectarii poate avea ca rezultat, spre exemplu, o crestere a investitiilor din fonduri bugetare in sectoare unde multiplicatorul investitional este mare, deci de natura sa accelereze revernirea cresterii economice. In consecinta este nevoie de mai multa responsabilitate si mai multe initiative de control al evaziunii, precum cea recent adoptata privind prelungirea pana in mai 2014 a taxarii inverse la cereale", a completat Badin.

In plus, in ceea ce priveste investitiile straine directe, care reprezinta un motor al cresterii economice, specialistul Deloitte crede ca este nevoie de mai multa predictibilitate, coerenta si consecventa in ceea ce priveste legislatia fiscala. "Aceste lucruri cantaresc de multe ori mai mult in opinia investitorilor decat nivelul taxelor".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri