2 / 5

Deprecierea monedei nationale afecteaza sectorul farma

Comparativ cu evolutia la nivel agregat pe piata de farmaceutice din Romania, dezvoltarea celor trei companii este mai slaba. Piata farma a afisat in T2 un avans de 21,3%, la 1,8 miliarde lei, de la 1,48 miliarde lei in perioada similara din anul 2007. Aceste cifre reprezinta o revenire a ratei de crestere a sectorului, dupa ce la finele anului trecut si in primele luni din acest an s-au situat la un nivel redus, potrivit datelor Intercapital.

Un impact negativ asupra pietei de produse farmaceutice l-a avut in primul rand deprecierea monedei nationale, deoarece importul de medicamente si produse adiacente este dominant. Alti factori importanti care au stat la baza acestei dinamici mai slabe sunt si masurile luate de autoritatile romane de a ingheta preturile pentru anumite categorii de medicamente.

Evolutiile mai moderate inregistrate in 2008 in acest sector al economiei nu arata insa faptul ca piata de farmaceutice din Romania se indreapta catre maturitate. Potrivit cifrelor de la finalul anului 2007, cheltuielile cu produse farmaceutice in Romania erau de doar 83 euro/locuitor, in timp ce in tarile din Europa de Vest consumul era de 423 euro/locuitor, iar in tarile din Europa Centrala si de Est era de 100 euro/locuitor, se arata in raport.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri