1 / 6

Randamente, peste inflatie in intreaga lume

Sistemele de pensii private obligatorii au inregistrat de la lansare si pana in prezent (perioade cuprinse intre 6 si 28 de ani) performante investitionale mult peste rata inflatiei, fara a fi obligate prin lege sa garanteze depasirea inflatiei, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Private din Romania (APAPR).

Pe perioade de timp rezonabile, randamentul mediu anualizat pentru fiecare dintre aceste sisteme s-a situat mult peste rata inflatiei, performantele fiind situate intre 0,5 si 8,8 puncte procentuale peste inflatie, adica randamente in termeni reali.

Cercetarea a fost efectuata pe sistemele de pensii private obligatorii (Pilonul II) implementate in diferite state, dupa modelul recomandat de Banca Mondiala. Analiza randamentelor a luat in calcul intreaga perioada de la lansare si pana in prezent, adica intre 6 ani (Republica Dominicana) si 28 de ani de functionare (Chile), pentru care s-a calculat randamentul mediu anual si rata medie anuala a inflatiei, precum si randamentul mediu anual real (peste inflatie).

„In toate cele 13 state analizate, inclusiv Romania, Pilonul II a depasit fara probleme inflatia pe termen de cel putin cativa ani, fara ca vreunul dintre aceste state sa impuna prin lege garantarea de randamente peste inflatie”, atrage atentia APAPR.

Dintre toate cele 13 state analizate, Pilonul II din Romania ofera deja cele mai multe garantii privind randamentele fondurilor de pensii private (garantia contributiilor nete, care se traduce printr-o cerinta de randament cel putin 0% pe toata perioada de investire si garantia minima relativa la piata, care nu permite niciunui fond sa aiba performante semnificativ mai mici decat piata).

Majoritatea sistemelor similare se limiteaza la a obliga fondurile de pensii private sa ofere garantia minima relativa la piata (calculata similar cu cea din Romania), insa exista si state care nu solicita prin lege nicio garantie sau state care au renuntat la astfel de garantii, dupa ce le-au introdus la lansarea sistemului (Ungaria).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri