5 / 6

Ce asteapta jucatorii de la autoritati

De la statul roman, actorii din piata asteapta doua lucruri majore pentru perioada urmatoare, in contextul anuntarii recesiunii de catre presedintele tarii, Traian Basescu. In primul rand, revenirea cat mai rapid, chiar din 2010, la calendarul initial de contributii pentru Pilonul II si sa fie respinsa, pentru a patra oara in ultimul an, initiativa de garantare a inflatiei pentru Pilonul II.

„Afirmam cu toata responsabilitatea ca introducerea acestei cerinte in legislatie ar falimenta cu siguranta sistemul de pensii private, cu efecte greu de prevazut pentru romani, ca si pentru imaginea Romaniei, in general”, spune Andanut.

Emilia Bunea explica faptul ca statul roman a lansat Pilonul II de pensii pentru a incepe sa raspunda, partial, marii intrebari ”De unde vor veni banii pentru pensiile tinerilor de azi?”. “Desi contributiile la Pilonul II sunt de 15 ori mai mici decat cele la pensia de stat, banii acestia, putini cati sunt, sunt pusi clar deoparte pentru fiecare dintre noi, angajatii de astazi, in timp ce cu privire la restul pensiei noastre, cea care va trebui sa vina de la stat (si mai precis de la angajatii de maine) nu avem decat incertitudini”, spune Emilia Bunea (foto).

Apoi, ea enunta ca ceea ce asteapta piata de la fiecare dintre guvernele care vor conduce tara de acum si pana la varsta pensionarii participantilor este tocmai respectarea acestei viziuni.”Sa respecte dreptul de proprietate al participantilor asupra banilor lor, sa priveasca pe termen lung, dincolo de implicatiile strict pentru propriul mandat si sa asigure o supraveghere de inalta calitate a pietei pensiilor private”, a concluzionat Bunea.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri