1 / 8

Ce releva studiul?

Fondurile de pensii private de tip DC de pe continentul european gestioneaza in prezent economiile a peste 58 de milioane de salariati, dintre care 5 milioane sunt cei din Romania, arata studiul citat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Aceste fonduri de pensii administreaza circa 1,3 trilioane (mii de miliarde) de euro, castigand tot mai mult teren in practica europeana a pensiilor private.

In acelasi timp, sistemele de pensii private cu „beneficii definite” (DB) isi reduc importanta pe plan european – circa 35 de milioane de salariati europeni contribuie la asemenea fonduri de pensii, care insa gestioneaza active de circa 2,2 trilioane de euro.

Impreuna, fondurile de pensii DC si DB formeaza Pilonul II european de pensii private.

„Studiul EFRP releva clar faptul ca pensiile private cu contributii definite si garantii reprezinta viitorul economisirii pentru pensie pe plan european. Din acest punct de vedere, Romania este deja aliniata la cele mai noi practici si tendinte globale in domeniu, avand un sistem de pensii private modern si adecvat”, a comentat Crinu Andanut (foto), presedintele APAPR, rezultatele studiului EFRP.

Sistemul de pensii private din Romania, lansat in 2007-2008, este, de asemenea, de tip „contributii definite cu garantii”, fiind adaptat in concordanta cu experienta europeana.

Pe de alta parte, studiul EFRP releva gradul ridicat de diversitate a fondurilor de pensii in spatiul pan-european. Design-ul schemelor de pensii de tip DC difera la capitolele participare, nivel al contributiilor, restrictii investitionale, tipul garantiilor oferite etc.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri