7 / 8

Nivelul comisioanelor. Romania – cel mai scazut nivel

Dintre statele in care lansarea sistemului de pensii private a presupus costuri semnificative de marketing, in Romania functioneaza fondurile de pensii cu cel mai redus nivel al comisioanelor percepute de administratori, maxim 2,5% din contributii si 0,6% pe an din active.

Pentru comparatie, in Austria nivelul comisioanelor este de maxim 3,5% din contributii si 0,8% din active, in Belgia - 5% din contributii, 0,1% din active, 2% din anuitati si 0,05% capital pentru riscuri suplimentare.

In cazul Bulgariei nivelul comisioanelor poate ajunge la 5% din contributii si 1% din active, iar in Ungaria - 4,5% din contributii si 0,8% din active,in timp ce in Irlanda comisionele pot fi si de 5% din contributii si 1% din active.

In Polonia comisioanele sunt de 3,5% din contributii si 0,6% din active, in Spania ajung la 2% din active si 0,5 puncte procentuale din randament, iar in Marea Britanie urca pana al 1,5% din active (1% dupa 10 ani de contributii).

Ca regula generala, subliniaza APAPR, cu cat sistemul de pensii private ofera mai multa libertate de alegere pentru participanti (intre fonduri, intre portofolii de investitii, etc.) si un nivel mai generos al garantiilor, cu atat comisioanele percepute sunt mai ridicate, pentru a acoperi aceste costuri de lansare si functionare a sistemelor respective.


EFRP (European Federation for Retirement Provision) este Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii, grupand 26 de asociatii nationale de fonduri de pensii din marea majoritate a statelor de pe continentul european. EFRP reprezinta astfel interesele a 83 de milioane de cetateni europeni, care contribuie la fonduri de pensii private ce administreaza circa 3,5 trilioane de euro (2008). APAPR este membru activ, cu drepturi depline in cadrul EFRP, inca din anul 2008.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri