2 / 6

Slaba gestionare a relatiei dintre statul roman si PCC

De la intrarea din 2007 in actionariatul Oltchim, compania PCC SE s-a aflat intr-o lupta continua cu reprezentantii statului, atat guvernarile PDL, cat si actuala guvernare USL, neratand nicio ocazie pentru a minimaliza potentialul financiar al germanilor.

“Realist vorbind, singurii care au participat la aceasta oferta si stiau cu ce se mananca acest domeniu al industriei chimice au fost nemtii de la PCC, ori relatia cu ei trebuia gestionata cu totul altfel de catre statul roman. In niciun caz nu trebuia mers pe o relatie conflictuala si pe aceasta suspectare permanenta cum ca vor inchide combinatul si vor vinde totul la fier vechi”, a declarat Doru Lionachescu.

In cele din urma oferta acestora a fost mai mult decat dezamagitoare: 13,4 mil. lei pentru pachetul majoritar de actiuni al combinatului, cat si pentru creantele de circa 400 mil. euro pe care AVAS si Electrica le au asupra Oltchim.

“Nu ne permitem sa tratam astfel investitorii straini in conditiile in care oricum stam prost la acest capitol si putini inca mai rezista in Romania in conditiile unui baraj de batjocura din partea autoritatilor”, spune reprezentantul Capital Partners.

Adrian Simionescu, presedintele societatii de brokeraj Vienna Investment Trust, este de pare ca existenta unui actionar minoritar ostil in cadrul Oltchim, chiar si dupa privatizare, reprezinta un motiv pentru care alti investitori strategici s-au ferit sa participe la licitatie.

“Majoritatea investitorilor mari au stat departe de privatizare din doua motive: schimbarea modalitatii de privatizare pe ultima suta de metri (n.red. renuntarea la conversia datoriilor in actiuni) si faptul ca anumite decizii din AGA pot fi blocate de un actionar minoritar, care in plus ar fi putut chiar sa conteste rezultatul licitatiei”, mentioneaza Simionescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri