5 / 6

Neclaritatile in privinta viitorului datoriilor Oltchim

Fara indoiala datoriile de peste 700 mil. euro sunt principala problema a Oltchim. Balbaielile Guvernelor Boc, Ungureanu si Ponta in privinta viitorului acestora nu au facut decat sa mareasca incertitudinea care a planat si planeaza asupra privatizarii.

Mai intai guvernele PDL au hotarat majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2 mld lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS (de 1,1 mld. lei) si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Schimbarea partidelor de la putere a dus si la schimbarea strategiei de privatizare. Astfel, majorarea nu s-a mai facut din cauza ca statul avea nevoie de acordul actionarilor minoritari, care au refuzat acest proces. In aceste conditii Guvernul Ponta a incercat sa vanda separat de actiuni creantele catre AVAS si Electrica.

Chimcomplex, societate controlata de omul de afaceri Stefan Vuza, a fost singurul ofertant pentru creanta detinuta de AVAS, in vreme ce pentru creanta Electrica nu a licitat nimeni. In cele din urma oferta Chimcomplex a fost refuzata, ea neindeplinind nivelul minim cerut de AVAS.

Mai mult ca sigur aceste datorii nu vor fi platite integral. Statul roman s-a aratat dispus sa le dea la un pret cu discount din moment ce a permis o licitatie pentru ele, tocmai pentru a nu pune presiune pe viitorul investitor. Ma astept ca dupa esuarea privatizarii Oltchim sa intre in administrare speciala, sa se negocieze noi termeni cu creditorii, si apoi licitatia sa fie reluata anul viitor”, a concluzionat Adrian Simionescu.

Adrian Simionescu va participa la Conferinta Wall-Street "Seminarul de educatie bursiera" (editia a II-a), unde va discuta alaturi de Denis FARIMA (Sibex) Mihai VASILIU (Trading Educators), Claudiu CAZACU (X-Trade Brokers) cu investitorii si potentialii investitori despre modalitatile alternative de investitii pe piata de capital. Conferinta are loc pe 2 octombrie la Howard Johson Bucuresti.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri