1 / 6

Cum a inceput totul

Thatcher a explicat in memoriile sale ca privatizarea este „fundamentala pentru imbunatatirea performantei economice britanice”, scrie publicatia The Telegraph.

„A fost una dintre principalele masuri impotriva efectelor corozive ale socialismului. Asa cum nationalizarile au fost motorul programului de colectivizare dupa care societatea britanica urma sa fie remodelata de catre guvernele laburiste, la fel si privatizarile sunt principalul element al oricarui program care se bazeaza pe libertate”, a spus fostul premier al Marii Britanii.

Thatcher a fost instalata in Guvern dupa o lunga perioada in care cabinetul britanic a fost condus de catre Partidul Laburist, care pana atunci a extins detinerile statului britanic. Programul laburistilor a inclus nationalizarea industriei otelului in 1967, a industriei aeronautice in 1977, dar si a British Leyland (producator auto care detinea marci precum Jaguar sau Land Rover) in 1974.

Pana la sfarsitul anilor ’70 industriile nationalizate reprezentau 10% din PIB-ul Marii Britanii.

In anii ’70 oamenii incepusera sa creada ca suntem niste ratati, din cauza grevelor si a managerilor care nu erau capabili sa administreze afacerile. Thatcher si-a dat seama ca managerii trebuie sa poata lua decizii intr-un mod liber pentru a conduce bine companiile. Ea a dat startul transformarii”, povesteste lordul Jeffrey Sterling, unul dintre cei mai importanti consilieri din departamentul de Industrie si Comert britanic intre anii 1982 si 1990.

Cititi in slideurile urmatoare cum au fost transformate principalele industrii britanice in timpul programului de privatizare demarat de catre Margaret Thatcher.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri