2 / 7

Pe pietele din jur, titlurile de stat sunt foarte lichide

Pe pietele din jur instrumentele emise de stat sunt lichide sau foarte lichide. Bursa de Valori din Varsovia (WSE) a tranzactionat, in primele sase luni ale anului curent, instrumente de stat in valoare de 460 de milioane EUR (valoarea tranzactiilor in 2007 a fost de 1,1 miliarde EUR). Insa cea mai mare parte a tranzactiilor cu titluri de stat in Polonia se realizeaza pe piata MTS CeTO accesibila investitorilor institutionali.

Conform lui Bartosz Swidzinski, reprezentant al bursei poloneze, tranzactiile cu obligatiuni de stat au ponderea cea mai mare in totalul tranzactiilor cu instrumente cu venit fix la WSE. “In general, obligatiunile de stat sunt tranzactionate la WSE prin companii de brokeraj poloneze de catre investitori individuali locali si investitori institutionali”, a declarat Bartosz Swidzinski. Conform acestuia, WSE are planuri de dezvoltare a pietei titlurilor, inclusiv prin cresterea detinerii in MTS-CeTO, obiectiv important “in special acum, cand investitorii au o perceptie mai favorabila asupra instrumentelor cu venit fix, iar prin obligatiunile de stat isi pot diversifica riscul portofoliilor”.

Situatia este si mai buna la Praga, unde s-au tranzactionat obligatiuni de stat in valoare de 17,8 miliarde EUR in 2007. Conform lui Vladimir Vavra, reprezentant al companiei de brokeraj cehe Wood & Company Financial Services, “volumul mediu zilnic pe piata obligatiunilor este de 2,5 miliarde coroane (100 milioane EUR), cu cea mai mare valoare a tranzactiilor inregistrata de obligatiunile de stat. Pe piata sunt 15 emisiuni de stat tip benchmark, cu maturitati intre 1 si 30 de ani. Obligatiunile ipotecare sunt a doua cea mai activa clasa (de obligatiuni, n.r.), urmate de obligatiuni emise de banci si corporative”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri