2 / 8

Iesirea strainilor a prabusit cotatiile BRD si SNP

Actiunile BRD s-au prabusit in sedinta de ieri cu peste 13 procente, dupa ce a atras cea mai mare lichiditate din piata, 8,9 milioane de lei.

La ora inchideri Bursei de Valori Bucuresti (BVB) titlurile actionarului majoritar al BRD SocGen (BRD), Societe Generale, pierdeau 7,29%.

“Este clar ca de pe BRD au iesit investitori nerezidenti, care au preferat sa isi marcheze pierderile decat sa mai ramana cu pozitii”, a mai spus Negoita.

Practic, BRD nu este implicata direct in criza de acolo, dar comportamentul investitorilor straini se resimte foarte puternic in piata, crede Adi Lupsan.

Actiunile Petrom au atras un rulaj de 1,21 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 5,11%, la 0,353 lei. Un pachet de actiuni SNP a fost transferat in sedinta de ieri, in urma unei tranzactii negociate (deal), care a insumat 21,26 milioane lei (5,8 milioane euro).
Cele 57,16 milioane de actiuni Petrom (SNP), care reprezinta circa 0,1% din capitalul social al companiei, au fost schimbate la pretul de 0,372 lei, care coincide cu cotatia de referinta, stabilita in sedinta de luni.

“Lichiditatea foarte mare si deal-urile de SNP si BRD arata faptul ca investitorii mari au iesit la vanzare, pe langa panica investitorilor mai mici”, a mai adaugat Negoita.

Specialistii nu sunt foarte optimisti, cata vreme situatia de pe pietele internationale nu este foarte optimista.

“Conexiunea intre BVB si ce se intampla pe Wall-Street se face prin prisma investitorilor nerezidenti. In conditiile in care acestia sufera pierderi majore pe piata din America, sentimentul de disconfort ii determina sa iasa si de pe pietele emergente, chiar daca au pierderi”, crede directorul adjunct al Intercapital Invest. Acesta crede ca situatia va mai dura cateva luni, chiar daca am putea asista la rebounduri usoare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri