1 / 6

“Nu vad o aterizare fortata a economiei romanesti in 2009”

Analistii financiari din intreaga lume estimeaza o evolutie negativa pentru 2009, considerand ca efectele crizei financiare se vor propaga in majoritatea segmentelor economice. Despre Romania, previziunile nu stau deloc mai bine, mai ales ca in ultima perioada se vorbeste foarte mult de recesiune.

Adrian Simionescu nu se asteapta la recesiune in tara noastra, desi este constient lucrurile vor fi dificile pe toate planurile.

“Cel putin prima parte a anului viitor nu va fi prea placuta, dar din pacate nu vom avea ce face. Pe de o parte, ai nostri conducatori au alte probleme in momentul de fata, stabilesc planuri si strategii. Ca urmare, reactiile pe care conducerea guvernamentala sau parlamentara le va lua vor aparea cu intarziere, ca de obicei”, a declarat acesta.

Dar, acesta sustine ca exista si o parte buna. “In a doua jumatate a anului, toata lumea se asteapta la o imbunatatire a mediului economic si, practic, Romania ar putea sa sara peste acea etapa dezastruoasa pe care au trait-o tari din vestul Europei. Tocmai pentru ca suntem in urma fata de ei si ne miscam mai greu”.

De recesiune, nu se poate pune problema in Romania, sustine managerul. “Din inertie, afacerile inca merg bine, ne uitam la consum si vedem ca romanii, desi vorbim de criza, cheltuiesc o gramada de bani. Parerea mea este ca acea economie <<gri>> inca functioneaza bine in Romania, de acolo vin acei bani, care nu vor inceta sa se simta. Deci, nu cred ca economia romaneasca va trece prin recesiune”.

Simionescu a explicat ca daca nu ar trai in Romania, poate ar fi la fel de pesimist si de neincrezator ca marile agentii de rating, in ce priveste economia romaneasca. “Traiesc aici si stiu concret cum si de ce se intampla lucrurile acestea”.

In acelasi timp, Simionescu ne reaminteste si aspectele pozitive pe care le are aceasta criza. “Criza ne-a adus pe un fagas normal in anumite domenii, rezolvand o parte din problemele economiei romanesti: presiunile salariale, acele bule speculative din imobiliare, deficitul mare al balantei de plati sau presiunea pe inflatie. Cu putina intelepciune la guvernare, cred ca am putea trece cu brio peste perioada aceasta de dificultate internationala”, a explicat managerul Vienna Investment.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri