1 / 7

Cum mai arata sectorul farma de la BVB

Principalii emitenti care formeaza acest sector sunt Biofarm (BIO), Antibiotice (ATB) si Zentiva (SCD), toti producatori de medicamente si produse farmaceutice. De curand a fost admisa la categoria a 2-a a BVB si Farmaceutica Remedia, dar, fiind o companie de retail, nu este analizata in acest segment.

Sectorul farmaceutic a evoluat asemanator cu indicele BET, inregistrand o depreciere de circa 52% fata de finalul lunii septembrie 2008.

“Din pacate, in anul 2008 intreg sectorul farmaceutic a fost influentat negativ de devalorizarea monedei nationale in raport cu euro (in special importatorii), de masurile de reglementare luate de Ministerul Sanatatii prin care medicamentete sa fie prescrise folosindu-se denumirea comerciata si nu substanta activa, dar si de conflictul dintre distribuitori si Ministerul Sanatatii”, a declarat Mirela Maxim, directorul Sucursalei din Bucuresti a SSIF Interdealer Capital Invest Cluj, pentru Wall-Street.

Doua din societati au anuntat deja rezultatele pentru anul 2008, Antibiotice Iasi inregistrand o scadere a profitului net cu 68%, in timp ce cifra de afaceri a scazut cu doar 5,9%.

“Rezultatele Biofarm au fost dezamagitoare, societatea inregistrand o pierdere semnificativa, de peste 21 milioane lei, datorita realizarii unui provizion de 31,5 milioane lei ca urmare a deprecierii reversibile a portofoliului de actiuni la Bursa (in special investitii in SIF-uri)”, a mai spus ea.

Paul Brendea, analist la Prime Transaction, sustine ca nu sunt foarte mari modificari intre acesti emitenti, ca si cote de piata, in ultimul an.

“Sunt companii stabile care au o piata stabila, au produse foarte clar cunoscute si, daca au pierdut din cota de piata in ultimii ani, asta se datoreaza cresterii nivelului de trai al populatiei, care s-a indreptat astfel spre produse mai scumpe, spre producatori multinationali. Dar cred ca incepand cu 2009 alterarea nivelului de trai al populatiei va actiona in beneficiul producatorilor romani de medicamente”, a argumentat analistul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri