1 / 6

Ce inseamna riscul valutar si cum poate fi transferat

Iulian Lupu (foto) lucreaza la Bursa de Valori Bucuresti din 2006, alaturandu-se colectivului care s-a ocupat de demersul institutiei de a crea o piata de instrumente financiare derivate. De trei saptamani ocupa pozitia expert financiar-bancar in departamentul de tranzactionare si supraveghere piete reglementate.

Expertul considera ca riscul valutar reprezinta unul din particularitatile aduse de trecerea Romaniei de la economia socialista la una de piata.

“Inainte de 1989, cursul valutar era stabilit, intr-o anumita perioada, de Marea Adunare Nationala (organismul legislativ unicameral al Republicii Populare Romane si al Republicii Socialiste Romania in perioada 1948-1989, n.red.). Trecerea la economia de piata a insemnat concurenta, initiative economice, iar companiile au fost puse in situatia, printre alte provocari, de a inregistra pierderi sau castiguri prin prisma riscului valutar”, explica Lupu.

Astfel, riscul valutar al unei companii implica atat avantaje, cat si dezavantaje obtinute din cresterea sau scaderea cursului, astfel incat o companie este pozitionata in randul speculatorilor daca riscurile sunt asociate cu o piata financiara.

“Oricine este speculator daca are de pierdut sau de castigat din fluctuatia cursului valutar. Probabil ca nu realizam, dar companiile, statul, institutiile si chiar si noi, ca persoane fizice speculam pe cursul de schimb, intrucat suntem afectati sau avantajati de cursul valutar, din pozitia de utilizatori de servicii de telefonie mobila, prin faptul ca factura este calculata in euro, iar plata se efectueaza in lei, sau prin faptul ca pretul pe care il platim pentru carburanti este stabilit in functie de pretul petrolului de pe pietele internationale (Londra)”, a continuat Iulian Lupu.

”Daca acceptam riscul valutar si se intampla sa avem avantaje de pe urma lui, trebuie sa ne asumam si situatia opusa, de a pierde. Exista voci care blameaza riscul valutar doar cand inregistreaza pierderi, deoarece cursul nu evolueaza in favoarea lor. Dar pana la urma, aceasta este o reactie normala”, declara Lupu.

Una din temele de mare interes care vor fi abordate la conferinta din data de 26 martie se refera la solutiile oferite companiilor pentru identificarea expunerilor valutare. In gestionarea riscului valutar, este foarte important sa putem identifica riscul valutar pentru a evita consecintele rezultate din asumarea acestuia.
Companiile care inregistreaza in prezent pierderi pentru operatiunile anterioare nu mai au posibilitatea sa apeleze la o solutie, singura metoda de gestionare a riscului valutar este aceea de a actiona preventiv astfel incat influenta viitoare a cursului valutar sa nu fie vizibila in rezultatele exercitiului financiar.

“Odata cu aparitia instrumentelor similare „politelor de asigurare” in sistemul economic si financiar se aplica un concept asemanator vechiului proverb <<Sa-ti faci vara sanie si iarna caruta>>. Cand iti este bine, sa te gandesti ca lucrurile se pot intoarce impotriva ta”, sustine Iulian Lupu.

Fiindca problematica riscului valutar este mai actuala ca oricand, in data de 26 martie 2009, Asociatia Brokerilor organizeaza Conferinta Pietei de Capital cu tema « Cursul Valutar si Criza economica . Solutii pentru companiile expuse la riscul valutar », la care Wall-Street.ro este partener media. In cadrul evenimentului vor fi dezbatute subiecte precum riscul valutar si strategii de transfer ale acestuia folosind instrumentele financiare derivate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri