3 / 4

Ce solutii are romanul cu un salariu mediu?

Raspunsul la aceasta intrebare devine dificil, in conditiile in care economia Romaniei si mediul financiar au traversat o serie de socuri si anticiparea efectelor este destul de grea.

Ramane de vazut cum vor reactiona romanii, daca vor accepta situatia sau daca isi vor indrepta banii spre bursa, imobiliare sau piete straine.

Florin Ilie nu vede o migrare a banilor romanilor din clasa medie spre produse mai sofisticate sau de pe piete interantionale.

“Sa taca si sa inghita - aceasta este solutia pentru romanul din clasa media, care nu are acces la investitii sofisticate si exotice. Din aceasta categorie de oameni fac parte cei care isi intemeiaza o familie, munceste la privat, nu este lider de sindicat, nu este pensionat fraudulos pe caz de boala si nici angajat la stat. El nu va iesi in strada ci vrea doar sa fie in pace sa munceasca mai departe. Este trist, dar adevarat”, considera directorul diviziei piete de capital al ING Bank.

Astfel, fiind ca accesul la informatie, la platforme si la pietele straine este inca dificil si scump, solutia nu este viabila pentru clasa medie.

“Romanul din aceasta categorie are cateva variante de investire sau economisire: depozitul la banca, bursa, si imobiliarele. Fondurile mutuale sau asigurarile de tip unit-linked sunt inca in stadiu embrionar in Romania”, a mai spus Ilie.

In acelasi timp, Razvan Rusu (foto) crede ca fondurile de investitii ar putea avea un avantaj competitive in aceasta situatie, mai ales ca impozitarea se face diferentiat, in functie de durata investitiei.

“Cred ca aceasta masura ar putea sa fie un impuls pentru zona fondurilor, o piata destul de dinamica, randamentele fiind ridicate, iar riscurile fiind diferentiate pe mai multe entitati in care fondul investeste”, a explicat el.

In ultimii ani, fondurile au avut o dinamica ascendenta extreme de rapida. Activele fondurilor deschide de investitii au crescut cu 92,5% din 2005 pana acum iar numarul fondurilor a crescut de la 23 la 53.

Activele fondurilor mutuale au urcat in luna aprilie, la 4,53 miliarde lei (1,1 mld. euro), iar volumul subscrierilor a depasit 127 mil. euro, din care cele monetare si de obligatiuni - 96 mil. euro

Andrei Radulescu se asteapta la o usoara crestere a apetitului pentru risc, pentru investitii pe bursa sau in economia reala.

“Teoretic, aceasta masura ar trebui sa stimuleze si piata fondurilor mutuale, insa nu vad un imbold foarte puternic. De asemenea, este posibil sa vedem si iesiri de capital spre depozite din alte state”, a mai spus analistul Target Capital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri