2 / 4

Dupa listarea FP

Conform analizelor Intercapital, Fondul Proprietatea se tranzactioneaza la un discount semnificativ fata de activul net (discountul estimat la 63% de catre analistii casei de brokeraj) si detine participatii in companii romanesti de importanta strategica din domeniul energiei, incluzand Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Petrom, si participatii in alte companii importante, incluzand Posta Romana si Aeroportul International Henri Coanda.

Dupa listarea Fondului Proprietatea, structura sectorului financiar de la Bursa se va schimba, atat din punct de vedere al capitalizarii, cat si al free float-ului si valorii tranzactiilor.

Astfel, analistii Intercapital estimeaza ca FP va avea aproape jumatate din capitalizarea totala a sectorului, peste 42% din free float si aproape 67 de procente din valoarea tranzactiilor.

In acest context, bancile vor avea 8% din valoarea tranzactiilor, 37,6% din capitalizare si 34% din free float. De asemenea, Societatile de Investitii Financiare vor acumula aproape 24 de procente din totalul tranzactiilor pe sector, 11% din capitalizare si 21% din free float-ul total.

Dintre companiile listate la Bursa de Valori, cele mai importante participatii ale fondului sunt la OMV Petrom (20% - 5,4 miliarde lei), Transgaz (15% - 365 milioane lei), Transelectrica (13,5 % - 283 milioane lei) si Alro (aproximativ 10% si 507 milioane lei).

Fondul detine participatii importante la companii strategice la nivel national, din sectoare de activitate extreme de interesante. Astfel, dintre companiile nelistate, Fondul detine participatii de peste 24 de procente la Posta Romana (307 milioane lei), Compexul Energetic Rovinari (224 milioane lei), Complexul Energetic Turceni (364 milioane lei).

Compania mai detine aproape 20 de procente din Hidroelectrica (2,8 miliarde lei) si aproape 10% din Nuclearelectrica, in valoare de 991 milioane lei. La Romgaz, FP detine circa 15 procente, cu o valoare de 815 milioane lei.

Structura sectorului financiar dupa listarea Fondului




Sursa tabel: Intercapital Invest

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri