1 / 9

Ce inseamna de fapt un chilipir imobiliar?

Gabriel Voicu, seful diviziei de new homes a Coldwell Banker Affiliates of Romania, cea mai mare agentie imobiliara de pe plan local, a explicat ca “un chilipir imobiliar pe segmentul rezidential ar trebui sa fie reprezentat de o locuinta care are un pret de vanzare foarte bun, ieftin, pentru tipul de produs pe care il reprezinta si pentru segmentul de piata din care face parte. Chilipirul trebuie sa reprezinte o oportunitate prin prisma pretului de vanzare: ori sa permita o revanzare la un pret mai bun, ori sa poata aduce anual, printr-o inchiriere, un randament investitional de minimum 10% - si sa fie si o locuinta atractiva pentru uz propriu”.


In prima categorie pot fi unele locuinte care se afla in proces de executare silita, mai pot fi unele locuinte care fac parte din ansambluri aflate in insolventa sau faliment sau pot fi locuinte scoase la vanzare de catre un proprietar care se afla intr-o situatie specifica si este dispus sa vanda la un pret semnificativ mai redus pentru a obtine rapid lichiditati financiare. Din cea de a doua categorie fac parte locuinte care se pot afla in situatiile enumerate anterior si locuinte din ansambluri rezidentiale noi cu o imagine foarte buna pe piata, care sa aiba un pret atractiv de vanzare si o cerere consistenta pe segmentul de inchirieri. “Pentru cumparatori exista foarte, foarte multe oferte atractive si avantajoase pe piata rezidentiala din Bucuresti insa chilipirurile imobiliare adevarate, care pot fi descrise mai ales ca o oportunitate investitionala, reprezinta sub 1% din piata din punctul meu de vedere”, a spus Voicu.


De aceeasi parere este si Alina Necula, head of marketing &sales la Adama, unul dintre cei mai mari dezvoltatori rezidentiali de pe plan local. “Adevaratele chilipiruri imobiliare, in urma carora cumparatorul chiar poate sa spuna ca a facut o afacere, sunt mai degraba exceptii. Putem considera astfel, de exemplu, apartamentele din proiectele rezidentiale bune realizate de un dezvoltator care a luat decizia iesirii de pe piata locala, de exemplu, si atunci, pentru a epuiza stocul, scade preturile considerabil. Produsul este unul bun, dar si aici ar trebui sa ne punem problema la cine apelam ulterior, in cazul in care apar probleme in apartament, din moment ce dezvoltatorul nu mai este in piata. Un alt exemplu de chilipir rentabil este cel al apartamentelor din zone bune ale orasului pe care proprietarii se hotarasc sa le vanda in cel mai scurt timp posibil din motive personale si atunci sunt presati ca intr-o anumita perioada de timp sa incheie tranzactia. In toate aceste cazuri insa, vorbim mai degraba de conjuncturi si de exceptii pe care ar trebui ca un potential cumparator sa le identifice in piata”, a continuat Alina Necula.


Ea atrage atentia ca si in cazul proprietatilor executate silit care pot fi chilipiruri in unele cazuri, pretul mai mic poate ascunde alte dezavantaje, cum ar fi faptul ca nu poti vedea inainte locuinta. Prin urmare daca imobilul este intr-o stare proasta ai putea fi pus in situatia de realiza o serie de alte investitii in locuinta. “In al doilea rand, evacuarea fostilor proprietari poate fi o problema, aspect care revine in multe dintre cazuri noului cumparator, dar si faptul ca participarea si castigarea unei astfel de licitatii este destul de dificila, existand “licitatorii de profesie””, completeaza directoarea de marketing si vanzari a Adama.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri