3 / 5

Cine va mai investi in piata imobiliara locala in 2009

In ceea ce priveste interesul pentru Romania, investitorii straini sunt in numar mai redus decat in anii precedenti si ezita sa faca achizitii, deoarece proprietatile nu sunt evaluate la fel de atractiv ca si in alte piete, care desi sunt in scadere, sunt percepute ca avand un risc mai redus, crede Blake Horsley, de la Colliers.

“Pentru a vedea tranzactii si noi jucatori, preturile trebuie sa scada mai mult, pentru a atinge criteriile de investitii ale cumparatorilor. Este improbabil ca noii jucatori, care nu au inceput sa se uite la piata in ultimul an, sa incheie in 2009 tranzactii in Romania”, a adaugat Horsley.

In opinia sa, dureaza pana cand un nou investitor invata piata si ajunge sa o stapaneasca si chiar daca sunt cativa care au inceput sa caute oportunitati, multi realizeaza ca preturile din Romania nu reflecta nivelurile cautate de catre cumparatori. “Din varii motive, proprietatile romanesti nu au atins nivelurile de preturi distressed (neperformate) pe care le au alte tari in acest stadiu”, a subliniat specialistul Colliers.

Jucatorii care vor ramane in continuare interesati de Romania, Ungaria, Polonia si Cehia sunt fondurile speculative, care cauta profituri de peste 20% pe termen relativ scurt, spune Troy Javaher, adaugand insa ca majoritatea acestor investitori au o experienta solida in domeniul tranzactiilor imobiliare, ceea ce le ofera suficiente cunostinte pentru a tranzactiona in cele mai bune conditii.

“Fondurile speculative vor studia si se vor apropia treptat de piata si chiar daca nici un astfel de jucator nu a inceput inca vreo tranzactie, estimam ca le vom vedea activitatea de-a lungul lui 2009. Si indata ce un sigur fond a facut o miscare in piata, este posibil ca alti jucatori sa-i urmeze exemplul”, a incheiat consultatul JLL.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri