4 / 5

Ce tip de evaluari mai fac companiile astazi

Daca anul trecut, divizia de evaluari a Colliers a raportat venituri cu 50% mai mari decat in 2007 si a evaluat proprietati in valoare de aproape 8 miliarde de euro, in 2009, numarul contractelor a fost in scadere.

“Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea contractelor semnate de noi a scazut cu 30%. Ca numar de cereri directe, clientii recomandati de banci sau cu care nu am lucrat in prealabil, scaderea a fost mai mare de 50%”, afirma Mihai Grigore (foto), directorul departamentului de evaluari al Colliers.

Compania s-a ocupat in acest an de evaluari pentru taxe, evaluari de portofolii de garantii, garantare de credite - intr-o masura mai mica, reevaluari de garantii individuale si raportari financiare. Cea mai mare pondere au avut-o cladirile de birouri, centrele comerciale si hotelurile.

In ceea ce priveste planurile pentru 2009 ale Cushman & Wakefield, compania se va concentra mai ales pe clientii institutionali si fonduri de investitii externe, oferind servicii pentru proprietati de toate categoriile si din toate sectoarele pietei. In primele cinci luni, 70% din volumul total al evalurilor au fost pentru centre comerciale, urmate de evaluarile pentru parcuri logistice, rezidential sau alte tipuri de proprietati si dezvoltari mixte.

Pentru compania de evaluare Darian, cea mai mare pondere o are in prezent evaluarea pentru raportare financiara, cererile venind in special din partea companiilor cu portofolii mari.

„Un segment este reprezentat de clienti cu credite vechi, care fac refinantare. Un alt segment il reprezinta reevaluarile la cererea bancilor pentru estimarea nivelului granatiilor, in special pentru cei cu credite mai vechi de 12 luni”, a incheiat Adrian Crivii, directorul general al Darian.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri