3 / 7

Ce avantaje are procedura de insolventa

Din punct de vedere juridic, de la momentul deschiderii procedurii insolventei impotriva unei societati, inclusiv in cazul societatii care a formulat ea insasi cererea de deschidere a procedurii, vor fi aplicate masurile de simplificare referitoare la taxarea inversa, respectiv referitoare la Taxa pe Valoare Adaugata (TVA).

„Odata cu deschiderea procedurii, se produce si efectul stoparii curgerii oricaror dobanzi, penalitati sau daune interese pentru intarzierea in executarea obligatiilor la creantele negarantate, astfel incat aceste datorii «ingheata» in forma existenta la acel moment”, a explicat, pentru Wall-Street, Madalina Scurtu (foto), partener in cadrul casei de avocatura Deli&Asociatii.

Tot din momentul declararii insolventei, inceteaza orice procedura individuala de executare silita, ceea ce inseamna ca orice demers al unui creditor in sensul executarii silite a debitorului este suspendat.

Un alt avantaj il reprezinta recuperarea oricaror creante ale debitorului fata de terte persoane, care se realizeaza fara plata taxelor de timbru. “Aceasta masura este in mod real avantajoasa pentru debitor, cata vreme recuperarea creantelor acestuia de la terte persoane se dovedeste, nu de putine ori, a fi unul dintre elementele de reusita a unui plan de reorganizare”, subliniaza avocatul Deli&Asociatii.

De cele mai multe ori, o societate care solicita sa intre in insolventa solicita inclusiv aplicarea unui plan de reorganizare. Astfel, contactul cu creditorii si cu partenerii contractuali carora le comunica existenta acestui plan si prevederile sale, astfel incat toti creditorii sa isi satisfaca respectivele creante, permite repozitionarea debitorului pe piata.

„Aceasta reprezinta asa-numita «breathing room» care i se pune la dispozitie debitorului pentru a i se asigura sansa unei reorganizari reale si efective. Efectul este important si pentru creditori, cata vreme acestora li se asigura egalitatea de sanse in recuperarea fiecarei creante”, a incheiat Madalina Scurtu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri