1 / 5

Prima cladire cu certificat BREEAM

Dezvoltatorii sustin ca este un joc pentru profesionisti, consultantii vorbesc de chiriasi si de finantare, insa cu totii sunt de acord ca piata spatiilor de birouri se schimba, iar cererea cea mai puternica, din partea multinationalelor, va da tonul.

Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) este cel mai vechi si mai important instrument de evaluare a cladirilor verzi, lansat in anul 1990, in Marea Britanie, de organizatia BRE (n.r. la acea vreme, o institutie guvernamentala, in prezent, o organizatie privata).

Prima si, pana in prezent, singura cladire cu certificat BREEAM din Romania se afla pe Barbu Vacarescu si a fost dezvoltata de compania AIG/Lincoln si fondul de investitii Fabian. The Lakeview a obtinut in luna iulie ratingul foarte bun, dupa un proces care a durat jumatate de an.

Obtinerea unui astfel de rating inseamna costuri de constructie mai ridicate pentru dezvoltator, dar nu implica in mod obligatoriu si chirii mai mari. Sven Lemmes (foto), country manager al AIG/Lincoln, este constient ca in Romania nu se pune foarte mult accent pe conceptul de „green buildings", dar crede ca in urmatoarea perioada lucrurile se vor schimba.

„La fel ca si in alte tari unde suntem prezenti, in Romania am vrut o constructie «verde», chiar daca investitia a crescut cu 10-15%. Dupa parerea mea, este un joc pentru profesionisti si trebuie jucat ca atare: o cladire verde, cu un certificat care sa ateste acest lucru, nu inseamna ca vei primi chirii mai mari, ci ca vei avea chiriasi mai puternici, ceea ce, la o eventuala vanzare, conteaza”, a explicat, pentru Wall-Street, Sven Lemmes.

El crede ca jucatorii din piata imobiliara se impart in profesionisti si investitori mici sau amatori. „Primii vor fi obligati in curand sa dezvolte cladiri verzi, daca vor chiriasi de calitate. Un dezvoltator local nu va fi fortat, sau cel putin nu in urmatorii cinci ani, sa construiasca o cladire «verde»”, subliniaza Lemmes.

In prezent, in cladirea dezvoltata de AIG/Lincoln mai este liber un singur etaj din cele 14, care este prezent pe piata fara un agent exclusiv, chiria ceruta fiind de 19 euro/mp/luna. Lemmes este de parere ca cei care aleg sa inchirieze un spatiu intr-o cladire verde o fac din principii interne, gandindu-se la imaginea lor.

„Daca esti in fruntea unei mari companii care sustine conceptul de «green», atunci nu poti sta decat intr-o cladire«verde», este vorba de imaginea pe care ti-o creezi, nu neaparat de costuri. Pentru ca intr-adevar costurile de intretinere sa scada vizibil pentru chiriasi, atunci dezvoltatorii ar trebui sa investeasca cu pana la 30% mai mult, costuri ce s-ar reflecta ulterior in chirii”, adauga oficialul AIG/Lincoln.

The Lakeview este amplasata in apropierea metroului Aurel Vlaicu, are o suprafata construita de circa 26.000 mp si a necesitat o investitie de 50 milioane de euro. Cladirea este dezvoltata in parteneriat cu fondul de investitii Fabian si va fi finalizata la inceputul anului viitor, chiriasii urmand sa preia spatiul in ianuarie si sa se mute in luna martie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri