4 / 5

De la voluntar la obligatoriu in constructiile verzi

Cladirile verzi, fie ca sunt complexe rezidentiale, cladiri de birouri, hale industriale, hoteluri sau centre comerciale, reprezinta viitorul, crede Steven Borncamp, presedintele Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC), prima organizatie de promovare a constructiilor verzi din piata locala.

„Deja se observa o crestere a cererii pentru cladiri verzi din partea companiilor multinationale. Adoptarea si in Romania a legislatiei europene, care solicita ca toate cladirile sa fie mai eficiente energetic, va reduce distanta dintre ce este voluntar si ce este obligatoriu in domeniul constructiilor verzi. In plus, la 200 dolari/baril de petrol, pret care poate deveni real in viitorul apropiat, toti vom construi verde”, este de parere Steven Borncamp (foto).

Pretul petrolului a crescut cu 60% in acest an, pe fondul speculatiilor ca nivelul consumului mondial ar putea reveni, odata cu iesirea economiilor din recesiune. Pe 20 octombrie, pretul petrolului a depasit 80 dolari/baril pentru prima oara in ultimul an.

Borncamp spune ca beneficiile masurabile ale unei cladiri verzi sunt: reducerea consumului de energie cu 30%-50% si, implicit, reducerea costurilor de intretinere, a costurilor cu utilitatile, precum si un confort sporit pentru angajatii din cladirea respectiva.

„La acestea se adauga beneficii mai dificil de masurat, dar deloc de neglijat pentru companii, precum o mai buna reputatie, programe mai bune de CSR (Corporate Social Responsibility), scaderea absenteismului angajatilor si cresterea productivitatii acestora”, afirma Borncamp.

In ceea ce priveste costurile unei cladiri verzi, acestea depind de tipul cladirii – pot sa fie mai mici, egale sau cu 5% mai mari decat pentru o cladire traditionala, insa cladirile ultra-performante pot fi chiar cu 20% mai scumpe.

„Multe din principiile de constructie a cladirilor verzi sunt similare cu principiile de constructie a cladirilor de inalta calitate. Chiar daca investitia initiala poate fi mai ridicata decat in cazul unei cladiri obisnuite, reducerea costurilor de operare cu 40-60% pe durata de viata a cladirii fac aceasta investitie foarte profitabila”, subliniaza presedintele RoGBC.

In cifre, expertii spun ca o crestere initiala de 2% a costurior de proiectare va aduce economii, pe durata de viata a cladirii, echivalente cu de zece ori suma investita initial, sau 20% din costul total de construire.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri