2 / 5

"2009 a fost cel mai neproductiv an din cariera mea"

Anul 2009 a lovit fara mila multe industrii, iar piata de real estate a fost printre cele mai mari victime, spune directorul Avrig 35. Intr-o mai mica sau o mai mare masura, toata lumea a pierdut bani.

In 2009, Avrig 35 avea in plan sa inceapa patru proiecte imobiliare, trei de retail si unul de birouri, fiecare necesitand o investitie de aproximativ 75 milioane de euro. Toate au ramas insa pe hartie. In plus, proiectul Bucharest Tower Center, din zona Piata Victoriei, cea mai inalta cladire din Romania, a ramas pentru al doilea an fara chiriasi, facand in continuare obiectul unui litigiu.

„2009 a fost cel mai neproductiv an din intreaga mea cariera. Am pus pe hold patru proiecte si am ramas blocati cu cei aproape 32.000 mp de birouri din Piata Victoriei. Ma doare inima pentru acest proiect, avem o lista cu potentiali clienti si totusi am pierdut chiriile pentru doi ani”, explica Alexander Hergan.

Tot pe hold a ramas si proiectul rezidential al grupului Avrig din zona Baneasa, insa Hergan este mandru de aceasta decizie, pentru ca, in opinia sa, piata de rezidential este suprasaturata.

„Trebuie sa stii sa asculti piata, nevoile ei. Principiile de afaceri sunt aceleasi, indiferent de ce business ai. Cel mai important este ai clienti, sa faci ce vrea clientul si nu ce vrei tu. Sa nu incerci sa vinzi ceva ce nu vrea piata”, afirma Hergan.

Seful Avrig 35 este de parere ca, in piata rezidentiala, nu a fost atins inca minimul si loc de scadere mai este. Birourile insa raman o mzia importanta pentru dezvoltatori, pentru ca cine incepe acum nu are cum sa piarda, crede Hergan, intrucat va finaliza proiectul peste circa doi ani, cand piata va fi alta. Secretul este sa lucrezi cat mai putini cu intermediari.

„Nu lucram cu agenti de inchiriere pentru niciun proiect. Cred ca o relatie de business reusita trebuie sa fie cat mai directa, cu cat mai putini intermediari. De exemplu, avem o cladire de birouri cu o suprafata de 65.000-70.000 mp care este 100% inchiriata, desi nici macar nu am inceput constructia”, afirma Alexander Hergan.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri