2 / 5

"Proprietatea privata nu trebuie descurajata prin supraimpozitare"

In prezent, potrivit art. 252 din Codul Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza dupa cum urmeaza:

a) cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 50% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 75% pentru cea de-a treia cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
d) cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Nu intra sub incidenta alin. (1) persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.

Gabriel Biris (foto), partener in cadrul casei de avocatura Biris-Goran, spune ca este de acord cu actuala metoda de impozitare a cladirilor, insa intrebarea care poate fi dedusa din anuntul premierului este una de strategie.

“Avem un guvern de centru - dreapta care in acest moment ar trebui sa incurajeze propretatea privata, nu sa o descurajeze prin supraimpozitare. Trebuie tinut cont si de faptul ca achizitionarea de apartamente in scopul inchirierii reprezinta si o forma de protejare a economiilor, iar aceasta nu trebuie descurajata”, ne-a explicat Gabriel Biris.

In ceea ce priveste influenta noii masuri anuntate asupra pietei imobiliare, avocatul crede ca va influenta in primul rand proprietarii si de-abia apoi chiriile pentru locuinte, chirii care oricum sunt in scadere. In mod cert insa, segmentul locuintelor va fi cel mai afectat. Astfel, daca majorarea impozitului va fi una semnificativa, atunci pretul apartamentelor va scadea.

In privinta spatiilor comerciale, raspunsul este diferentiat si, chiar daca Emil Boc nu a precizat pe cine vizeaza noua masura, avocatul spune ca, in mod normal, premierul s-a referit la persoane fizice.

“In acest caz, credem ca sistemul actual de impozitare trebuie schimbat pentru a elimina distorsiunile existente prin diferentierea impozitului in functie de proprietar, persoana fizica sau persoana juridica. In acest moment, persoanele fizice platesc pentru spatii comerciale impozite de cateva zeci de ori mai mici decat o persoana juridica, ceea ce nu este normal”, a subliniat Biris.

El a adaugat ca majorarea de pana la 100% a impozitului, precum si majorarea cu 5% pentru locuintele mai mari de 150 mp, nu se aplica in acest moment si spatiilor comerciale detinute de persoane fizice, ceea este “o anomalie introdusa si pastrata intentionat in Codul Fiscal”.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri