5 / 6

"Cele mai multe principii le-am mostenit de la tatal meu"

Ovidiu Sandor spune ca nu are un model de business, insa in activitatea de zi cu zi este ghidat de mai multe principii, o parte mostenite de la tatal sau, iar o parte acumulate in Suedia, unde a studiat mai multi ani.

“Cand am terminat facultatea am plecat in Suedia pentru a face un doctorat. Totul indica o cariera academica si mai putin o intoarcere in tara. La doi ani si jumatate, tatal meu a decedat si a trebuit sa ma intorc sa preiau business-ul de familie. De la el am mostenit cele mai multe principii, reguli fundamentale pentru orice business care sa vrea sa fie de durata”, afirma seful ModaTim Investment.

Cea mai importanta regula pentru Ovidiu Sandor este “a fi fair in relatia cu ceilalti” si incepe cu seriozitate, cu a fi corect fata de partenerii de afaceri, de angajatii pe care ii coordonezi si de bancile cu care lucrezi.

“Cred ca se pot face afaceri in care toata lumea sa fie multumita si fiecare sa castige ceva la sfarsitul zilei. Consider ca, in anumite situatii, este bine sa renunti la un leu in plus castigat astazi pentru a dezvolta o relatie pe termen lung. Cred in afacerile care se bazeaza pe o strategie si o viziune pe termen lung si nu cred in afacerile care sunt facute pentru astazi, mai ales in domeniul imobiliar, unde durata unei cladiri este, in medie, de 50 de ani”, spune Sandor.

In opinia sa, diferenta dintre un business bun si unul mai putin bun este data de inovatie. Un manager trebuie sa fie astfel o persoana foarte creativa, chiar daca managementul nu este considerat in ansambul sau o activitate creativa.

Mai mult, un bun manager este definit de spirit de analiza combinat cu creativitate, seriozitate si fair play vizavi de ceilalti, de viziuni si strategii. “Din pacate, multe business-uri din Romania nu au aceste viziuni si strategii care, in plus, nu exista nici la nivelul administratiilor, la nivelul statului roman”, afirma Ovidiu Sandor.

In ceea ce priveste modelele de economie a altor tari, seful ModaTim Investment spune ca apreciaza Suedia pentru eficienta administratiilor, Anglia pentru mentalitatea de business, Germania pentru mentalitatea legata de munca si seriozitate si Italia pentru creativitate.

Cat despre Romania, Sandor spune ca este o piata cu potential neexploatat, insa din pacate intrebarea este cat de exploatabil este acel potential.

“Guvernul ar trebui sa inteleaga ca lucrurile administrate in maini private functioneaza mai bine decat cele administrate in mainile statului. Ce ar trebui sa invete guvernul de la mediul privat este un cuvant numit outsourcing: cu cat vom plasa mai multe din activitatile administrative in maini private, cu contracte corecte, cu atat lucrurile vor merge mai bine”, a incheiat Ovidiu Sandor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri