Prabusirea Lehman – realitatea dura reflectata in ecranul rosu al cotatiilor
Misiune imposibila – Cum sa linistesti clientii
Povestea merge mai departe…
Ce nu te omoara, te intareste
1 / 5

Prabusirea Lehman – realitatea dura reflectata in ecranul rosu al cotatiilor

Falimentul marelui gigant financiar a uimit lumea financiara. Chiar daca si alte banci, precum Fannie Mae si Freddie Mac, ajunsesera la colaps, Lehman Brothers a fost cel mai mare faliment bancar, ce a produs efecte dezastruoase in intreaga lume.

Saptamana 14-19 septembrie 2008 va ramane marcata cu rosu in istoria financiara a lumii, si va fi luata ca punct de referinta al celei mai mari crize din epoca moderna. Cinci zile de soc, care au debutat cu “Lunea neagra”, in care Bank of America a acceptat sa cumpere banca Merrill Lynch pentru circa 50 de miliarde dolari, iar Lehman Brothers a invocat Capitolul 11 de protectie impotriva falimentului.

Falimentul reprezenta sfarsitul acestei institutii, vechi de 158 de ani, care a reusit sa treaca peste cele doua razboaie mondiale sau peste colapsul fondului de investitii Long-Term Capital Management, insa nu a putut face fata crizei creditelor.

Efectele crizei declansate de pierderile gigantilor economiei Statelor Unite ale Americii au avut un impact mai mare a doua zi. “Cea mai socanta sedinta”. Asa vorbeau brokerii despre ziua urmatoare falimentului, la Bursa de Valori.

La fel incepe si discutia cu Gabriel Necula, broker la Prime Transaction, intr-o nota memorativa deloc vesela, despre soc, lipsa de reactie si prabusiri.

Necula a simtit acele momente la fel ca milioane de alti brokeri din intreaga lume, din fata panoului in care domina culoare rosie si in care cifrele scadeau ametitor. “Ne uitam la monitoare si nu stiam ce se intampla, eram lipsit de reactie, ca intr-un vis. Daca pana atunci simteam ca aveam totul, ca puteam face multe lucruri, in acele momente nu mai aveam nimic, nu mai aveam ce sa fac, pe ce sa ma bazez, cum sa reactionez. Simteam ca imi fugea pamantul de sub picioare”, povesteste Necula cum a simtit acele momente istorice.

In acea perioada, piata de capital insemna prabusiri, scaderi necontrolate si munca in zadar. Tot ce fusese contruit pana atunci se spulberase.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri