Prabusirea Lehman – realitatea dura reflectata in ecranul rosu al cotatiilor
Misiune imposibila – Cum sa linistesti clientii
Povestea merge mai departe…
Ce nu te omoara, te intareste
4 / 5

Ce nu te omoara, te intareste

Specialistii spun ca ce a fost mai greu a trecut si de acum ar trebui sa vedem cel putin o stabilizare, daca nu o revenire.

Din toate aceste momente, fiecare actor al pietei ar trebui sa traga invataturi si sa ramana cu cateva lectii importante.

Necula spune ca cea mai importanta este experienta ca lucrurile nu merg in aceeasi directie la nesfarsit, ca intotdeauna trebuie sa iei in calcul si riscurile.

“Trebuie sa cladesti lucrurile pe ceva solid, sa analizezi global, pentru ca lumea este interdependenta. Daca iesi lovit, incearca sa nu repeti greselile. La fel si in piata de capital, nu mai poti crede teoria ca actiunile vor creste la nesfarsit”.

Cei care au participat la toata criza asta, nu vor uita prea curand, sunt in continuare afectati si vor fi precauti, crede Necula.

“Nu mai cred asa usor ce se intampla, asa este psihologia umana, isi regaseste greu echilibrul dupa un soc”.

Pe de alta parte, cei care au intrat acum, in perioada de bottom, sunt alt gen, ei au asteptat, le-a fost frica, dar acum simt opotunitatea.

“Sunt genul de smart money, care vin cand trebuie. Ei au alta cultura, inteleg ce se intampla pe bursa si conexiunea cu realitatea economica vor gestiona mai bine situatia”.

Din punct de vedere al jucatorilor, al brokerilor, Necula crede ca piata va iesi mai matura, mai experimentata. Acestia au trecut prin momente dificile care i-au intarit si ii fac mai buni.

“La nivel de piata nu cred ca vom vedea o evolutie, e nevoie de un progres vizibil al societatii in general. Dupa ce mediul economic va ajunge la o sustenabilitate mai mare, si bursa se va maturiza. Dar inca este privita sceptic de multa lume, care o vede ca pe un fenomen marginal. Daca pana acum era un loc unde puteai face bani repede, acum majoritatea o asociaza cu riscuri enorme. Acum cand sunt prioritati, lumea fuge”, explica Necula.

Cum au evoluat bursele lumii de la caderea Lehman Brothers





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri