Lars Seier Christensen, co-fondator si CEO Saxo Bank, considera ca cetatenii de pe continent asista la cea mai incompetenta administrare a unei crize europene de pana acum, situatia din Cipru transformandu-se intr-un "adevarat joc de poker" cu Troika europeana.
Intr-o analiza Saxo Bank, Christensen spune ca se fereste sa faca predictii pe termen scurt , dar evidentiaza in schimb o serie de evenimente cheie si "nuante" din furtuna de evenimente petrecuta in aceasta saptamana:

Rusia este profund implicata in jocurile de culise, desi a fost exclusa, aparent, din intregul proces. Vedem cum se transforma totul intr-un joc geopolitic in care rezervele importante de petrol si gaz natural ar putea ajunge in mainile rusilor, in pofida eforturilor de decenii ale Europei de a obține exact rezultatul contrar.

Stim ca Franța a exclus un plan B. Suna plauzibil, din moment ce suntem deja la planul D sau chiar E.

Angela Merkel e mai ingrijorata de rezultatul alegerilor din propria țara decat soarta Ciprului.

Deocamdata, bancile din Cipru sunt inchise cel puțin pana azi, inclusiv, si nu-si vor relua operațiunile pana nu va aparea o ințelegere. Englezii reusesc totusi sa trimita cash celor 3000 de militari staționați inca pe insula.

Un consorțiu de banci a oferit o soluție privata la aceasta criza, dar se pare ca nu a fost luata in considerare in mod serios.



"Panica este atat de mare, incat nicio masura nu mai pare 'prea' extrema pentru a prezerva acest proiect deja condamnat si a apara enormul capital politic investit in acest monumental esec. Am ajuns intr-un moment in care politicienii incearca sa confiste fara rusine economiile cetațenilor fara putere, moment care reprezinta pragul de jos la care nimeni nu se astepta. Ne ia cu dureri mari de cap daca ne gandim ce se va intampla in viitor, cand criza se va adanci. Si se va adanci in mod sigur", este de parere seful Saxo Bank.

Ideea unei taxe pe avere nu este noua, totusi. Mai multe cercetari au aratat, recent, ca nevoia de fonduri in sectorul public ar putea duce la “confiscari” de averi pe scara ampla. Boston Consulting Group a sugerat intr-un raport recent ca aproximativ 29% din toate averile private – nu doar depozite – ar putea fi confiscate pentru a acoperi datoriile facute pana acum.

"Ce ma uluieste este ca o asemenea miscare importanta si extrema este riscata pentru un premiu foarte modest. Cea mai temuta masura, cea mai importanta miscare din ultimii ani a fost aruncata in joc pentru numai 5,8 miliarde de dolari. Impactul ei ar putea declansa retrageri sau miscari masive de capital si devalorizari de bunuri de ordinul a sute de miliarde de dolari", spune Christensen.

Directorul Saxo Bank se intreaba in final care a fost motivul pentru care o asemenea masura nu a fost pastrata doar pentru salvarea unei economii cu adevarat substantiale, precum Spania sau Italia.

"Incompentența? Neințelegerea pieței? Sau, si mai grav, dorința de a introduce aceasta taxa pentru a lasa impresia alegatorilor ca ii pot 'mulge' pe cei bogați?", a concluzionat Christensen.

Sursa foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri