Din ce in ce mai multe magazine online incearca sa capteze clientii pe alte platforme decat pe site-ul principal – fie ca vorbim de video pe YouTube, cazul eMag, fie ca vorbim chiar de reviste fizice – Zoot.ro sau de forumuri, MyGarage.ro apartinand PCGarage, toate acestea au roluri de business foarte clare: branding, cresterea notorietatii companiei, apropierea de clienti si, in final, conversii.

Mai mult, platformele pot sprijini link building-ul si, implicit, cresterea rating-ului in Google; acest lucru duce la mai multe vizite in site din motorul de cautare si, din nou, vanzari mai multe.

PCGarage, magazin detinut de antreprenorul Marius Ghenea, este unul dintre business-urile care a inteles importanta continutului adiacent, inca de acum sase ani; este, practic, unul dintre primele magazine online care a introdus videoclipuri proprii pe site. Ce efecte au insa acestea si cum convertesc?

“Inceputul a fost unul timid, constand in prezentari sporadice de produse si diverse tutoriale”, spune, pentru wall-street.ro, Razvan Pop, director de marketing al magazinului. “In momentul de fata, PC Garage are un departament dedicat si detine doua canale YouTube, PC Garage TV si PC Garage Video Reviews, avand in total 70.000 de abonati. Cele doua canale YouTube cumuleaza 1.300 de videoclipuri, cu peste opt milioane de vizualizari”, spune el.

Efectul imediat – mai mult timp petrecut in site. Practic, vizitatorii care urmaresc un videoclip de prezentare pe site-ul PC Garage petrec de patru ori mai mult timp in site, pana la 22 minute, decat vizitatorii obisnuiti si au o rata de conversie de trei ori mai mare.

“Efectul continutului video in vanzarile efective PC Garage nu este unul foarte semnificativ, fiind limitat de numarul de clipuri pe care le putem realiza. In 2016 vom acorda si mai multa atentie continutului video, urmand sa marim departamentul Digital Content si sa crestem productia de videoclipuri”, spune el.

O rata de conversie de trei ori mai mare nu este de neglijat, in orice business, insa cate resurse “mananca” un astfel de continut si cat de mult se munceste?

“Durata realizarii unui videoclip de prezentare difera de la produs la produs, cele mai complexe fiind prezentarile laptopurilor si sistemelor gaming, iar cele mai simple prezentarile de periferice (tastaturi, mouse etc). Videoclipurile realizate de PC Garage sunt mai mult decat simple prezentari ale produselor. Spre exemplu, in cazul unui laptop se instaleaza sistemul de operare, se ruleaza teste sintetice si benchmark-uri si se instaleaza jocuri pentru a prezenta perfomanta produsului in conditii reale de utilizare. In concluzie, pentru un laptop sau sistem dureaza doua-trei zile realizarea prezentarii video. In momentul de fata reusim sa realizam, in medie, cinci videoclipuri pe saptamana”, puncteaza Razvan Pop.

Canalul YouTube PC Garage TV are o directie diferita de canalul dedicat prezentarii video a produselor, fiind orientat spre educarea si consilierea publicului in tot ceea ce priveste domeniile IT&C si Gaming. In cadrul acestuia se realizeaza doua emisiuni LIVE in fiecare saptamana, marti si joi, de la ora 17, PC Garage fiind singurul magazin online care are acest gen de emisiune, subliniaza oficialul companiei. “Pe langa cele doua emisiuni LIVE, realizam alte doua emisiuni inregistrate in zilele de miercuri si vineri”.

Traficul si conversiile mobile

PC Garage este un magazin online care genereaza mult continut video si text, vizitatorii folosind site-ul ca sursa principala de documentare pre-achizitie in ceea ce priveste hardware-ul si perifericele de gaming. “In consecinta, clientii se documenteaza de pe dispozitive mobile si achizitioneaza de pe desktop, ponderea mobile in vanzari fiind in jur de 10%”.

Ponderea traficului de pe dispozitive mobile a ajuns la 25% in prima parte a anului 2016, fata de 20% in aceeasi perioada a anului trecut – o tendinta valabila, de altfel, pe intreaga piata eCommerce locala si mondiala.

“De asemenea, timpul mediu petrecut in site si numarul de pagini vizitate au crescut, in medie, cu 20%. Rata de conversie a vizitelor din dispozitive mobile este semnificativ mai mica decat a celor din desktop, dar in crestere fata de anul trecut. In prima parte a anului 2015 rata de conversie era de aproximativ 0.41%, in 2016 este de 0.52%”, mai spune el.

Puterea forumurilor asupra vanzarilor magazinelor online

Pe langa continut video, incarcat atat pe site cat si pe YouTube, brandul detine si un forum care gazduieste peste 110.000 de membri pasionati de IT&C, hardware, gaming si modding.

“Principalul motor de crestere a fost, cel putin la inceput, ambitia si pasiunea echipei PC Garage de a oferi tuturor, in mod dezinteresat, cunostintele din domeniul IT&C de care dispunea. A urmat apoi integrarea cu PC Garage, in urma careia vizitatorii magazinului puteau cere opinii pre-achizitie de la membrii forumului. La cele de mai sus se adauga cresterea an de an a numarului pasionatilor de hardware si gaming si continutul vast pe care utilizatorii forumului il genereaza”, considera Razvan Pop.

Ce rol business au astfel de forum-uri? De a ghida clientii catre sistemele/produsele pe care si le doresc si, implicit, a creste vanzarile. Chiar daca nu esti in niciun fel obligat sa cumperi de pe PCGarage produsele, simpla denumire a forum-ului “te impinge” sa o faci. “Daca doresti sa achizitionezi un sistem performant, de gaming sau nu, My Garage iti pune la dispozitie cateva sute de specialisti care te pot sfatui si ghida spre alegerea perfecta. Volumul de cunostinte si experienta cumulata a membrilor forumului nu pot fi egalate de nicio companie, de aceea My Garage creste, in medie, cu 1.200 de membri in fiecare luna”, spune Razvan.

Forumul este si un canal de comunicare deschis de PC Garage catre clientii sai, sectiunea dedicata fiind foarte vizitata de catre acestia in perioada pre si post achizitie.

“My Garage este independent de PC Garage, astfel incat incercam sa influentam forumul cat mai putin si sa-l lasam sa se dezvolte in mod natural”.

2016, anul reasezarii pietei de eCommerce

In 2016, compania va extinde categoriile de gaming, adresandu-se astfel unei cereri in crestere pe aceasta nisa.

“Pentru 2016 ne propunem sa pastram ritmul de crestere de doua cifre din ultimii ani, suntem increzatori ca vom avea o crestere de 30% fata de 2015, spre valoarea de 210 milioane de lei. Reducerea cotei TVA la 20% este un factor pozitiv, care a influentat piata la nivel macro si va continua sa o influenteze de-a lungul intregului an. Ne asteptam ca 2016 sa fie un an al consolidarii si reasezarii pietei de eCommerce”, puncteaza Razvan Pop.

Clientii si vizitatorii PC Garage sunt in proportie de 70% barbati, procent in usoara scadere fata de anii anteriori. Evolutia este o consecinta a extinderii gamei de produse vandute si cresterea interesului fata de dispozitivele mobile din ultimii ani, PC Garage devenind o optiune pentru femeile in cautare de laptopuri, telefoane mobile sau gadget-uri, sustine oficialul companiei.

Diferente intre retailul local si international

Principalele diferente intre eCommerce-ul din Romania si cel din afara tarii sunt date de marimea pietei si puterea de cumparare, chiar daca raportam aceasta putere la veniturile din Romania. La acestea se adauga increderea scazuta in a folosi metodele moderne de plata, card sau internet banking.

“In plus, vesticii pun foarte mare pret pe timpul petrecut alaturi de familie sau cei dragi, in consecinta isi optimizeaza la maxim activitatile consumatoare de timp si aleg sa comande online. Se observa si in Romania o crestere a acestei tendinte, piata online orientata catre servicii fiind in crestere”, puncteaza Razvan Pop.

De cealalta parte a baricadei sunt facilitatile si automatizarile de care beneficiaza magazinele online in relatia cu furnizorii, varietatea si volumul stocurilor de produse.

Principalii concurenti ai PCGarage sunt eMag, Cel.ro, EvoMag.ro dar si Altex si Flanco.

Cum ti se par strategiile PCGarage din ultimii ani? Te incurajam sa comentezi.

Inscrie-te la ecomTEAM 2016 si vei avea ocazia sa discuti cu unele dintre cele mai mari nume din eCommerce-ul local si mondial si sa implementezi metodologii noi in afacerea ta! Evenimentul va avea loc in zilele de 6-7 aprilie, la Brasov.

Sursa foto: Shutterstock: Antonio Guillem

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri