Majoritatea creditelor pentru companii sunt destinate capitalului de lucru si mai putin investitiilor, in timp ce pentru persoane fizice cele mai multe sunt credite ipotecare, in special prin programul Prima Casa, si credite de consum. Pe de alta parte, in piata lipsesc finantarile pentru infrastructura sau investitii mari.

"Creditele pentru infrastructura nu sunt in piata, pentru investitii mari gen dezvoltari nu sunt din cauza ca cererea si consumul sunt reduse. Fata de anul trecut se constata o dezmortire, dar volumul sau plafonul la care s-a ajuns e foarte redus pentru a genera investitii noi", a declarat miercuri Rasvan Radu, CEO UniCredit Tiriac Bank. El a ca, desi investitiile treneaza, acest lucru nu se reflecta inca in cresterea economica, intrucat se atenueaza momentan in structura cifrelor macoeconomice, avansul PIB fiind propulsat de exporturi, in special in zona auto, si de catre agricultura.

"In sectorul auto, atat cei doi mari constructori auto, cat si partenerii lor pe orizontala si furnizorii lor nu se imprumuta de la banci, ci de pe piata de capital din tarile-mama. Furnizorii lor principali sunt mari grupuri internationale care au aceeasi abordare. In general, grupurile mari multinationale si care au o situatie financiara foarte buna se imprumuta chiar mai ieftin de pe piata de capital decat se imprumuta bancile, transferand fluxurile in interiorul grupului", a precizat Radu, conform Mediafax. El a adaugat ca aceasta abordare nu se va schimba in anii urmatori.

Totodata, cei din agricultura, al doilea motor de crestere economica, care nu este fiscalizata, neavand situatii financiare foarte clare, se imprumuta greu de la banci, mai ales ca nu exista multe ferme mari, ci in general producatori mici. CEO-ul UniCredit a mentionat ca se simte, totusi, o crestere de la sfarsitul lunii mai a interesului pentru creditare, insa in al doilea trimestru banca nu va reusi sa compenseze scaderea creditarii din primele trei luni, intrucat imprumuturile retail nu pot compensa reducerea pe segmentul corporate.

"Asteptarile sunt insa mari pentru trimestrul al treilea, chiar incepand din luna iunie", a spus Radu. Pe segmentul real-estate se constata o evolutie buna de la inceptul anului, in special pe zona de birouri, fiind un numar "relativ mare" de proiecte de birouri, dintre care 90% sunt amplasate in Bucuresti.

"Piata de real-estate comercial este inca amortita, insa imobiliarul rezidential a inceput sa creasca, dar doar pe anumite paliere, in special pe Prima Casa, toate bancile sunt interesate in a-l promova, mai mult decat anii trecuti", a completat seful UniCredit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri