Inspectoratul de Stat in Constructii a aplicat in primele trei trimestre ale anului sanctiuni in valoare totala de 1, 62 mil. lei, peste nivelul de peste 1,111 mil. lei din aceeasi perioada a anului trecut. In primele trei trimestre ale anului 2015 au fost efectuate 14.136 de controale in urma carora au fost constatate 10.916 neconformitati, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de catre institutie. Care sunt cele mai frecvente nereguli si ce sfaturi au reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii pentru clientii de locuinte ne-a povestit Nelu Stelea, inspector general in cadrul institutiei. Tu ce parere ai despre calitatea constructiilor din Romania? Raspunde la chestionarul de la finalul articolului.

In total, in primele trei trimestre din 2015 inspectorii in constructii din cadrul ISC au dispus 283 de masuri de oprire a lucrarilor. Cat despre cele mai importante santiere oprite, oficialii Inspectoratului de Stat in Constructii spun ca sub aspect juridic acestea nu pot fi diferentiate. "Intrucat deficientele constatate in timpul controalelor sunt, de fapt, neconformitati in raport cu cerintele esentiale stabilite de legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, republicata, cu modificarile ulterioare, sub aspect juridic acestea nu pot fi diferentiate din punctul de vedere al importantei. Nu s-au constatat situatii in care principala conditie inginereasca pe care trebuie sa o indeplineasca o constructie ( rezistenta mecanica si stabilitatea) sa nu fi fost indeplinita la momentul darii in exploatare, deficientele identificate pe parcursul executiei lucrarilor fiind corectate ca urmare a masurilor dispuse de catre inspectorii ISC", potrivit ispectorului general al institutiei.

In ceea ce priveste natura celor mai multe nereguli sesizate de inspectorii ISC in domeniul cladirilor rezidentiale, inspectorul general al institutiei enumera:

  • nerespectarea autorizatiei de construire;
  • incalcarea reglementarilor tehnice referitoare la cerintele esentiale ale constructiilor;
  • nerespectarea proiectelor, a tehnologiilor sau utilizarea de tehnologii neadecvate in executie;
  • executia de lucrari fara personal calificat;
  • lipsa personalului responsabil cu urmarirea executiei lucrarilor ( diriginti de santier autorizati, responsabili tehnici cu executia atestati);
  • neconvocarea reprezentantilor ISC la verificarea lucrarilor ajunse in faze determinante, acceptate de catre acestia, conform programului de control avizat;
  • executia de constructii fara a fi respectat amplasamentul acestora raportat la limitele de proprietate si aspectele fatadelor, asa cum au fost autorizate;
  • executarea de lucrari de constructii fara autorizatii de construire (fata de care s-au dispus oprirea lucrarilor, expertizarea tehnica a acestora care sa stabileasca influenta lucrarilor executate asupra rezistentei si stabilitatii constructiilor existente, obtinerea autorizatiei de construire si s-au aplicat sanctiuni contraventionale).

Calitatea constructiilor: ce inseamna toate aceste nereguli identificate?

"Numarul important al deficientelor constatate in urma controalelor, mentionate anterior, ar putea crea intr-adevar impresia unei calitati precare a lucrarilor de constructii. Realitatea nu este totusi aceasta, deoarece majoritatea constructiilor sunt de fapt unicat, iar corectiile pe parcursul realizarii lor sunt firesti si inevitabile; inspectorii consemneaza in procesele-verbale de control numai neregulile identificate, impreuna cu masurile corective si/sau punitive asociate, dupa caz, nu si toate celelalte aspecte ale lucrarii, care sunt conforme; in cazul a numeroase constructii pe parcursul etapelor de conceptie, realizare si exploatare ( proiectare, executie, urmarire a comportarii in timp), apar aspecte si/sau evenimente de natura a pune in discutie conformitatea acestora, dar care, odata identificate, sunt corectate prin intermediul masurilor dispuse, dupa cum am aratat anterior", a declarat Nelu Stelea, Inspectorul General al Inspectoratului de Stat in Constructii, in cadrul unui interviu realizat pe mail.

In ceea ce priveste sesizarile primite privind nereguli, ISC a gestionat in primele trei trimestre ale anului 5.849 de petitii.

Cum arata strategia ISC in raport cu principalii poli de dezvoltare?

Inspectorul general ISC spune ca "pentru zonele in care se realizeaza un numar mare de lucrari de constructii noi, obiectivul principal al ISC este urmarirea calitatii constructiilor, prin inlaturarea neconformitatilor aparute pe parcursul executiei acestora si mentinerea pe toata durata de executie a cerintelor de calitate, institutia noastra avand in plan redimensionarea activitatii, pe domenii si specialitati de control, in raport cu numarul obiectivelor de constructii aflate in evidenta, complexitatea, categoria de importanta a acestora si prioritatile impuse prin programele nationale de dezvoltare"

Ce sfaturi are Inspectoratul de Stat in Constructii pentru cumparatorii de locuinte

"Ceea ce trebuie retinut este faptul ca nicio constructie nu este data in exploatare fara a i se efectua in prealabil receptia la terminarea lucrarilor, iar prin procesul-verbal de receptie (atunci cand aceasta este admisa) se preia lucrarea de catre investitor si se certifica faptul ca executantul a indeplinit prevederile proiectului si pe cele ale contractului de executie, constructia fiind apta a fi folosita conform destinatiei sale.

Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca trebuie sa creasca si nivelul de educatie privind exigenta calitativa in randul populatiei, consumatoare a produsului final (locuinta) furnizat de sectorul rezidential. De aceea, inainte de achizitie, atunci cand locuinta este gata, trebuie sa solicite cartea constructiei si sa verifice minimum:

  • existenta si continutul procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor;
  • corespondenta dintre plansele vizate spre neschimbare, anexe ale autorizatiei de construire si locuinta pe care o cumpara;
  • faptul ca lucrarile au fost conduse de un responsabil tehnic cu executia atestat si au fost verificate sub aspectul corectitudinii de un diriginte de santier autorizat;
  • existenta procesului verbal de receptie a structurii de rezistenta a cladirii;
  • existenta programului de control prevazut de proiectant impreuna cu documentele de control calitativ incheiate conform specificatiilor acestuia.

Procedand asa vor putea fi prevenite multe dintre situatiile in care ulterior se constata lipsa concordantei dintre ce s-a promis inainte de vanzare si ce s-a furnizat dupa aceasta", spun oficialii ISC

Si Alina Necula, director de marketing si vanzari al Adama, a povestit recent pentru wall-street.ro care sunt elementele la care clientul ar trebui sa acorde atentie in cadrul procesului de predare-primire. Care sunt sfaturile directorului de vanzari si marketing al Adama cititi aici.

1. Te-ai confruntat cu probleme in locuinta noua pe care ai achizitionat-o?

2. Ati identificat probleme in proiectele rezidentiale pe care le-ati vizitat sau in care ati achizitionat?

3. Daca ati observat/ati observa nereguli intr-o constructie, ati anunta autoritatile abilitate pentru a sanctiona neconformitatile?

4. Care considerati ca este gradul de educatie al cumparatorilor in ceea ce priveste calitatea constructiilor

5. In ceea ce priveste calitatea constructiei ce tip de locuinta considerati ca este mai buna?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri