Probabil ca titlul va face sa va ganditi ca niciun antreprenor nu simte nevoia sa aiba bani pentru ca oricum ii are doar pentru ca pur si simplu detine afaceri de milioane sau zeci de milioane de euro. Dar, paradoxal, Dragos Anastasiu, proprietarul Eurolines, spune ca nu are nevoie de bani pentru ca viata sa dupa business inseamna mai mult diverse colaborari, discursuri motivationale in fata studentilor si alte activitati unde este prezent ca antreprenor si mai putin sau aproape deloc petrecerea timpului liber cu extravangante sau in vacante luxoase.

"Din pacate, din fericire, proportia cea mai mare a timpului este legata, nu neaparat de business, ci de activitatile de jur imprejurul business-ului: tot ce inseamna viata asociativa si proiecte separate pe care le am. Pentru clasicele pasiuni ramane destul de putin timp. Acum, depinde cum definim pasiunea, eu cred ca pasiunea sta la baza a tot ce faci. Daca nu faci business cu pasiune, ai sanse foarte mici de reusita, daca nu faci toate celelalte activitati cu pasiune, iarasi nu functioneaza", imi povesteste Dragos Anastasiu in interviul nostru despre viata dupa business, oferindu-mi astfel un raspuns pe care nu-l asteptam. Credeam (si inca sper!) ca viata de antreprenor iti permite sa te detasezi de companie si sa investesti bani in propria persoana si propriiile pasiuni.

Insa, in continuare, Dragos Anastasiu subliniaza ca pasiunile sale sunt, de fapt, "tot felul de proiecte", cum ar fi Repatriot, dezvoltat in cadrul Romanian Business Leaders si care se adreseaza diasporei, proiectul "Vreau sa fiu antreprenor" prin care merge si vorbeste cu elevii si studentii despre spiritul antreprenorial si colaborarea cu Camera de Comert Romano-Germana, la care a devenit presedinte.

60% din ce fac nu are legatura cu business-ul, cu firmele.

"Ziua mea incepe pe la ora 7 si se termina de regula la 1 jumatate noaptea, acasa ajungand rar inainte de 11. Mai degraba intre 12 si 1 si de multe ori si sambata si duminica. Cred ca 60% din ce fac nu are legatura cu business-ul, cu firmele. Stiu despre ce este vorba, am rapoartele, telefonul meu este mereu deschis daca au nevoie. Dar 30-40% din timpul meu inseamna business si asa trebuie sa fie", spune razand proprietarul Eurolines/Tui TravelCenter, care se considerat un antreprenor detasat de afacerile sale.

Ascultand ce spune invitatul meu, imi dau seama ca nu vorbeste despre timpul liber, despre acel timp pe care ti-l dedici doar tie. "Joc squash, joc tenis, schiez", ma contrazice imediat antreprenorul. "Fostii mei colegi de liceu mi-au spus ca ei erau convinsi ca eu voi avea o cariera 100% sportiva pentru ca am facut volei de performanta. Si acum fac sport cu mare placere. Incerc sa joc squash o data la 2-3 saptamani. Tenis, la fel, vara. Nu imi place sa joc in acele baloane sau in sala, imi place aerul. Iar vara joc o data pe saptamana. Incerc sa fac sport in aer liber cat se poate de mult", povesteste Dragos Anastasiu, care a facut 6-7 ani de sport de performanta cand era elev.

De asemenea, antreprenorul imi spune ca este pasionat de schi si chiar daca timp de 10 ani a ocolit Romania si a mers in Austria, anul trecut a incercat si in tara si a ramas placut surprins de partiile din Predeal, Sinaia si Brasov. "Sigur ca este greu de comparat cu Austria, distanta mare, dar totusi nu mai esti in zona in care spui nu se poate. Acum 10 ani nu se putea, dar acum se poate", spune proprietarul Eurolines, care totusi spera "sa nu treaca anul fara macar o iesire in Austria".

"Eu am avut o mare pasiune cand eram mai tanar si care se cheama fotografiat. Am avut laborator. A fost primul meu exercitiu de antreprenoriat pentru ca vindeam pozele. Eram prin clasa a 10-a. La sfarsitul liceului am facut cele mai multe poze si acum imi spun colegii daca nu erai tu sa ne faci poze, noi nu am fi avut poze in liceu", isi aminteste antreprenorul de o pasiune mai veche, dar de care in prezent nu mai are timp.

In plus, Anastasiu tine sa precizeze ca in aceasta vara a descoperit o noua pasiune si anume pilotatul barcilor in Delta Dunarii, unde a deschis recent complexul Green Village.

Unde calatoreste un antreprenor din turism

Si cum discutia noastra ajunge la ideea de vacanta, il intreb pe Dragos Anastasiu unde calatoreste, avand in vedere ca gestioneaza un business in turism. Raspunsul neasteptat vine imediat: ultima vacanta a antreprenorului a fost in ianuarie, timp de o saptamana, in statiunea Kitzbuhel, Austria, iar ultima vacanta mai lunga, de trei saptamani, a avut-o acum trei ani in Vietnam. Totusi, Anastasiu are 35-40 de iesiri in strainatate pe an pentru intalniri de business.

"Daca imi spune cineva ca trebuie sa renunt la schi ca sa vorbesc cu tinerii de liceu, este acelasi lucru", tine antreprenorul sa precizeze de ce uneori renunta la vacante sau nu isi organizeaza vacante. "Problema este ca atunci cand iti face ceva placere, este greu sa renunti. Pe business sper sa se focuseze mai mult managerii mei, pentru ca sunt mai buni ca mine, si sa imi dea mie posibilitatea sa ma ocup mai mult de proiecte", spune Anastasiu punand proiectele inaintea vacantelor.

Chiar si asa, antreprenorul subliniaza ca ideal este ca la fiecare 6 saptamani de lucrat in forta sa avem o saptamana de vacanta. Asta inseamna 8 vacante pe an.

Cred ca managerii mei au vazut mai multe destinatii decat mine.

Totusi, il intreb cate tari a vizitat pana acum. "Nu le-am numarat. Dar nu am vizitat mai multe decat ai mei colegi din turism pentru ca eu am avut manageri care au facut asta. Nu am fost cel care s-a dus sa vada destinatii. Cred ca managerii mei au vazut mai multe destinatii decat mine", spune, razand, omul de afaceri. Mai mult, el tine sa sublinieze ca sunt zone in care nu a ajuns, cum este Australia, dar si Asia si Africa pe care le-a vazut "destul de putin". "Ca antreprenor in turism eu ii invidiez intr-un fel pentru ca ii tot aud si vad pe Facebook ca posteaza de peste tot. Am zis gresit invidie, am zis in sensul ca mi-as dori sa fiu si acolo, dar mi-as dori sa fac si altele".

Citeste si:

    Cat despre cat cheltuieste un antreprenor in vacanta, proprietarul Eurolines spune "ca voi toti" si ca nu face nimic extravagant, ci doar plateste un bilet de avion si cazare la hotel. "Una dintre cele mai mari bucurii ale vietii mele este ca nu am nevoie de bani. Acest stil de viata nu necesita bani. Descopar bucurile in cu totul alte lucruri. Banul pentru mine nu reprezinta nicio bucurie. E bine sa stii ca nu ai grija, dar niciodata un scop", considera Dragos Anastasiu.

    El a continuat sa sublinieze ca nu are pasiuni scumpe, masini de epoca, ceasuri sau tablouri scumpe. "Banii nu cumpara nimic, cumpara niste orgolii. Am ceva in plus daca am un ceas de 10.000 de euro la mana?! Intr-adevar calatoriile necesita resurse de timp si de bani si cred ca acestea sunt singurul lucru unde banul isi dovedeste valoarea", conchide Dragos Anastasiu.

    Citeste si:

      Fotografiile au fost realizate de Mircea Dragos Photography

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


      Setari Cookie-uri