La 1 iulie anul trecut s-au aliniat preturile la medicamente, avand loc o reducere de aproximativ 15,6%; efectele pozitive insa nu s-au vazut deloc si, mai mult, o noua transa de reduceri din acest an ar putea avea efecte devastatoare in piata, subliniaza, la WALL-STREET 360, Iulian Trandafir, director general la Farmexpert, una dintre cele mai mari companii de distributie din Romania.

Efectul negativ a fost imediat - delistarea produselor. Aproximativ 700 de produse au disparut, practic, din Romania, producatorii nemaigasind motive sa le produca, pentru ca nu ar fi avut profit. Au aparut, in schimb, medicamente generice.

“Ce urmeaza este mai grav, exista un articol, 8.1, care spune ca toate originalele trebuie sa isi scada pretul pana la cele generice. Aritmetica e simpla – originalele sunt acum la nivel minim european, minus cam un 2% datorita cursului de schimb, uitat la un nivel vechi. Acestea vor trebui sa mai scada cu inca 35%, urmand sa plateasca si o taxa de claw back”.

Falimente vedem aproape zilnic in randul farmaciilor – vortbim de cele independente.

Daca acest punct ramane in vigoare, va urma o delistare masiva d eproduse originale. Genericele, este adevarat, le vor inlocui, insa, “din ce am discutat cu doctori, teoretic genericele inlocuiesc bine doctoriile originale. Exista insa exceptii – cand ai pornit pe un tratament de lunga durata, in momentul in care inlocuiesti tratamentul pot aparea efecte adverse. Mai mult, sa nu uitam de oamenii in varsta, obisnuiti cu anumite medicamente. Multi nu vor intelege ca vor trebui sa le schimbe, va fi o intreaga degringolada, in intreaga piata”, spune el.

Daca ar fi acum in postura Ministrului Sanatatii, Iulian Trandafir nu ezita si spune ca in secunda doi ar taia acest regulament din lege.

“Pacientul nu castiga, ramane doar fara optiuni. Bugetul Ministerului nu castiga, de asemenea. Producatorii de generice, aparent ar putea sa castige, daca dispare un produs de pe piata – mi se pare insa cel putin ciudata abordarea. Ce vom pierde foarte mult este aparitia de noi tratamente pe piata”, avertizeaza Iulian Trandafir, om cu experienta de 20 de ani pe piata farma.

In cativa ani, vom avea doar o piata de generice, un efect pe care ar trebui sa il vada toata lumea. Terapia pentru Hepatita C, extrem de scumpa, de peste 40.000 de dolari, are o rata de succes de aproape 100%. “Foarte scumpa, insa acest medicament nu ar mai aparea in Romania. Practic ia un muribund si il face bine”.

Piata farma se va contracta considerabil

Piata va fi similara cu 2015. “Falimente vedem aproape zilnic in randul farmaciilor – vortbim de cele independente. Lunea trecuta au fost trei falimente, intr-o singura dimineata. 11 milioane de euro am pierdut din falimentele farmaciilor, incepand din 2010”.

Nu exista deschideri de noi farmacii, subliniaza specialistul. “Farmacii noi nu apar decat la tara, in mediul urban, numarul este limitat. Exista criteriul demografic, nu pot exista mai multe farmacii la un numar anume de locuitori. Da, pare ca este plin de farmacii, dar toate s-au inghesuit in locurile cu vad – daca te duci pe strazi laturalnice, nu mai vezi niciuna!”, puncteaza Trandafir.

Din pacate, mediul rural nu reuseste sa atraga farmacii – deseori nici nu exista farmacisti intr-o comuna cu cateva mii de oameni, apoi intervin costuri mari. “Nu ar avea o afacere care sa stea pe picioare”.

In Romania nu se pune problema subventionarii farmaciilor de catre stat, cum se intampla in alte tari, lucru care, iarasi, pune piedici deschiderii si extinderii pietei. “Puterea de cumparare e mica, bugetul nu creste, suntem pe penultimul loc al consumului din Europa. Romanii platesc putin peste 120 de euro/an pe medicamente, mult mai putin fata de Germania, sa nu vorbim de SUA…”, spune Iulian Trandafir.

Efectele pe termen scurt si mediu? Vom asista la o contractie a pietei de 10-12% in 2017-2018. Farmacii vor intra in faliment, nu vor putea sa sustina investitii si sa reduca costurile. “Legislatia nici nu iti permite, ca in SUA sau Anglia de exemplu, sa vinzi si alte lucruri in farmacii! Practic, nu pot creste portofoliul, online-ul, de asemenea, nu ajuta atat de mult cat loveste legislatia in ele. In Anglia se vand game de cosmetice si ingrijire corporala dar si sandvisuri”. O alta solutie ar fi sa platesti consultatia farmacistilor, ca in alte tari din vest. “Pana la urma, farmacistul este un specialist, nu doar un vanzator, si consultatia oferita de ei ar putea fi taxata”.

Chiar si in conditiile acestea, Farmexpert a reusit sa genereze venituri de 611 milioane de euro anul trecut, la o marja de profit de 3%. “De acum, din pacate, nu cred ca vom mai vorbi de nivelul castigurilor ci de limitarea pierderilor. Daca noi mai avem loc sa ne miscam, farmaciile, mult mai greu”.

Afla mai multe despre felul in care va arata piata farma si cum ar putea supravietui farmaciile din interviul video cu Iulian Trandafir.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri