8 Iunie 2011

Cazul Fukushima: Cum s-au tensionat relatiile dintre SUA si Japonia



Solutionarea accidentului nuclear de la Fukushima de catre autoritatile japoneze a starnit indignarea Statelor Unite, fapt ce a dus la tensionarea relatiilor dintre cele doua puteri economice, relateaza Wall Street Journal.

Japonia a dezvaluit ca efectele seismelor si ale valului tsunami asupra centralei nucleare au fost mai serioase decat au lasat sa se inteleaga declaratiile autoritatilor din acele momente.

Agentia de siguranta nucleara si industriala a Japoniei a declarat ca valorile radiatiilor emise in prima saptamana dupa accident au fost de fapt de doua ori mai ridicate decat cele declarate oficial, fapt datorat unor fisuri ce s-au format in jurul tevilor unor compartimente de izolare atasate reactorului.

De asemenea, centrul unor reactoare din complex s-au topit mai repede decat au declarat cei de la Tepco (Tokyo Electric Power).

Statele Unite au fost alarmate de timpul de reactie al guvernului japonez, iar oficialii niponi au fost deranjati de cererea de informatii din partea americanilor, timp in care acestia incercau sa gaseasca solutii pentru dezastrul de proportii mai mari decat se asteptau.

“Tensiunea a fost atat de mare incat relatia dintre cele doua tari, dupa parerea mea, a fost periclitata”, a declarat Akihisa Nagashima, membru in Partidul Democrat si fost ministru adjunct al Apararii.

Autoritatile de reglementare nucleara din Tokyo au afirmat ca unul dintre capacele reactorului 2 a fost fisurat in cateva locuri. Containerul era o bariera importanta intre exterior si tevile de alimentare ale reactorului.

Estimarile Agentiei de Siguranta Nucleara (NISA) cu privire la cantitatea de radiatii eliberate in atmosfera in prima saptamana dupa incident se ridica la 770 de mii terabecquereli, fata de valoarea de 370 de mii terabecquereli, declarata la 12 aprilie, cifra fiind estimata pentru intreaga luna de la incident(n.r.-un terabecquerel este echivalentul a 1000 de miliarde de becquereli, iar 1 becquerel este echivalentul unui eveniment radioactiv pe secunda.)

Aceste valori sunt mai apropiate de cele prezentate de Comisia de Siguranta Nucleara, care a masurat valorile la sol, in timp ce NISA a calculat estimarile in functie de conditiile reactoarelor.

Oficialii guvernamentali nu au sugerat existenta unui impact major asupra alimentelor sau sanatatii oamenilor in zona afectata.



Citeste si