9 Noiembrie 2011

Regii offshore: Vintu si Turcan controlau 22 de companii implicate in fraudarea Petromservice



Probele obtinute in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in dosarul fraudarii Petromservice arata ca cele 22 de companii offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian.

"Din declaratiile depuse la deschiderea conturilor bancare si din evidentele departamentului de inregistrare a societatilor din strainatate inscrisuri transmise de autoritatile judiciare cipriote in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in cauza rezulta ca toate companiile offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului S.C. Petromservice S.A. sunt controlate de Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian, care au contribuit astfel in mod nemijlocit la savarsirea infractiunii de delapidare", scriu procurorii in referatul prin care cer arestarea preventiva a zece persoane, intre care Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan, informeaza Mediafax.

Dintre cele 22 de companii offshore, 13 il au ca beneficiar real pe omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, trei pe Sorin Ovidiu Vintu, cei doi fiind beneficiari reali si la o alta companie offshore.

Alte doua companii, una infiintata in 2003 si alta in 2006 il au ca beneficiar real pe Liviu Luca.

Companiile offshore sunt societati care, din ratiuni fiscale sau de confidentialitate, sunt inmatriculate in afara statelor in care isi desfasoara activitatea comerciala, in asa numite "centre financiare offshore". Statele in care se infiinteaza asemenea companii se caracterizeaza de obicei printr-o fiscalitate redusa si prin formalitati minime de tinere a evidentei contabile si permit pastrarea confidentialitatii adevaratilor administratori si asociati ai societatilor (beneficiari reali/beneficiari efectivi in sensul prevazut de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor si finantarii terorismului).



Citeste si