Ministrul Daniel Constantin a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Brasov, ca in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 vor fi mai multe fonduri la dispozitia fermierilor. Asa ca modalitatea de accesare a fondurilor va fi mult simplificata.

El a explicat fermierilor brasoveni importanta pe care o au grupurile de actiune locale in actualul proces de dezvoltare rurala. "Este o modalitate noua pentru Romania, in care implicarea locala este mult mai puternica decat in prezent. Grupurile de actiune locala reprezinta acea comuniune de persoane fizice, persoane fizice autorizate, societati comerciale, institutii si primarii care s-au pus la aceeasi masa si au hotarat sa schimbe comunitatea locala", a spus Daniel Constantin, scrie Mediafax.

Ministrul a punctat ca Romania a ajuns "la un grad de contractare de aproape 110% pe aproape toate masurile". "Trebuie sa ne concentram foarte mult pe gradul de absortie pana la sfarsitul anului 2015, atunci cand trebuie sa trimitem toate facturile la Bruxelles, astfel incat sa nu pierdem niciun euro din fondurile europene", a mai spus ministrul Agriculturii.

Ministrul Constantin a mai spus ca pentru fermele de familie exista cateva masuri stimulative pentru cei care vor sa-si exinda exploatatiile si ca Romania este unul dintre primele state care va accesa fondurile europene 2014-2020 inca din luna mai.

Citeste si:

Ultimii opt beneficiari ai Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 din zona Brasovului au semnat contractele de finantare in cadrul conferintei de presa. Proiectele au fost in principal pentru infiintarea de ferme de bovine (sume intre 1,6 milioane euro si 2,05 milioane euro) sau pentru dezvoltarea turismului in zona Bran- Moieciu-Fundata (147.000 euro), dar au fost si cateva proiecte pentru primariile unor comune.

De exemplu, Primaria Jibert va primi 70.000 de euro pentru infiintarea si dotarea compartimentului public de mentenanta a comunei. Acesta este primul proiect cu fonduri europene de care a beneficiat comuna in ultimii 20 de ani.

De asemenea, primarul din comuna Moieciu, Nicolae Clinciu, a semnat un contract pentru achizitii de autospeciale pentru situatii de urgenta, cu o valoare eligibila a proiectului de 90.000 euro, iar primaria din Dumbravita va primi 171.000 de euro pentru dotarea caminului cultural din localitate. Cel mai inedit proiect aprobat si finantat a fost cel depus de primarul din Voila, Serban Ovidiu, care a primit o finantare de 56.000 de euro pentru achizitia unei scene mobila, a unui cort si a doua toalete ecologice.