Legumele romanesti, cu gust, nu au sanse sa ajunga pe rafturile marilor lanturi de supermarketuri cata vreme consumatorii cer 12 luni pe ani rosii fara gust din Vest. "Preferam 12 luni de mediocritate, in loc sa avem 4 luni de excelenta si doar 8 luni de mediocritate" , a spus, pentru wall-street.ro, Jan Glas, managing partner-ul TPA Horwath Romania.

"Daca eu am rosii si ma duc in supermarket sa le vand, o sa imi zica ca trebuie sa livrez 12 luni pe an acele rosii. Nimeni din Romania nu o sa poata asigura tot anul rosii, pentru ca nu avem sere. Dar este o problema de cerere. Consumatorii cer rosii fara gust din Vest timp de 12 luni pe an, si nu 4 luni rosii fenomenale din Romania. Preferam 12 luni de mediocritate, in loc sa avem 4 luni de excelenta si doar 8 luni de mediocritate", a afirmat Jan Glas.

Cum sa relansam agricultura?

Managerul Jan Glas sustine ca pentru relansarea agriculturii trebuie ca statul sa reduca numarul populatiei care lucreaza in agricultura de la 40%, cat este in prezent, la 10%, in urmatorii 10 ani. "Ar fi o masura drastica, care nu ar fi populara din punct de vedere electoral".

"Trebuie sa asteptam ca generatia de locuitori din rural care arata de 60 de ani, dar de fapt au 40 de ani, se va retrage. Urmatoarea generatie va spune ca nu mai sta la tara si vrea sa mearga in mall, dar am putea sa asteptam 20 de ani pentru acest lucru".

Momentul in care s-au impartit terenurile a blocat viitorul agriculturii

"Agricultura este cel mai potrivit domeniu in care Romania trebuie sa importe expertiza economica si politica. Noi suntem in urma cu cel putin 20 de ani fata de Polonia, dar statul roman a facut greseala majora ca dupa Revolutie sa dea inapoi la fiecare cetatean o bucata mica de pamant", considera Glas.

Cititi in editia de maine interviul complet cu Jan Glas despre situatia agriculturii romanesti si problemele cu noua lege a vanzarii terenurilor agricole.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri