Fermierii trebuie sa se asocieze in intreprinderi comerciale mai mari pentru a crea afaceri profitabile

Fermierii cu exploatatii agricole mici ar trebui sa gaseasca o formula de asociere, de infiintare a unor intreprinderi comerciale care sa fie viabile pe piata, pentru a crea o afacere profitabila si care sa poata atrage finantari bancare, considera Adrian Lisandru, director comercial la BRD.

"Este destul de greu sa faci agricultura cu caracter de companie, activitate profitabila si creditabila, in masura in care dimensiunea business-ului este extreme de mica. In aceste conditii, o formula de asociere, de creare a unor intreprinderi comerciale care sa fie viabile pe piata apare destul de necesara", a afirmat vineri Lisandru la conferinta Mediafax Talks about Agriculture. El a aratat ca Romania este una dintre cele mai polarizate tari in domeniul agricol, potrivit Mediafax.

"Avem intreprinderi agricole pe primele locuri in Europa din punct de vedere al suprafetei, dar tot in top se regaseste tara si la numarul imens de mare al exploatatiilor agricole care nu pot fi incadrate in categorie comerciala", spune directorul BRD. O alta problema a domeniului agricol mentionata de reprezentantul bancii este lipsa de predictibilitate, care conteaza foarte mult din perspectiva comerciala, de a face afaceri cu adevarat. El a punctat ca, astfel, exista o reticenta destul de mare a agricultorilor pentru a solicita credite de investitii de la banci.

"Respectiva solicitare de credit pentru investitii trebuie sa aiba mult realism, pentru ca de multe ori se merge pe oportunitati de moment, si sa aiba, daca se poate, o componenta proprie care sa dovedeasca interesul si seriozitatea partenerului", mai spus Lisandru. Pe de alta parte, CEC Bank, care a imprumutat recent 100 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI), vrea ca cel putin 40% din proiectele finantate cu acesti bani sa vizeze agricultura si dezvoltarea rurala, potrivit directorului pentru relatii externe si finantari structurale in cadrul institutiei de credit, Ramona Ivan. Imprumuturi cu fonduri BEI pot fi atrase de IMM-uri, companii cu pana la 3.000 de salariati si administratiile publice locale. Ca noutate, pot solicita astfel de credite si IMM-urile care au angajat sau intentioneaza sa angajeze un tanar, cu varsta sub 25 de ani (cinci tineri in cazul firmelor cu cel mult 3.000 de salariati) in ultimele/urmatoarele sase luni, dar si o firma detinuta sau administrata de o persoana tanara sau o companie care ofera training vocational pentru personalul tanar.

La randul sau, Simona Muresan, director pentru strategie, programe guvernamentale si relatii institutionale din cadrul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a pus accent pe importanta garantiilor acordate de stat pentru sprijinirea companiilor la accesarea creditelor bancare. Ea a aratat ca fondurile mutuale din strainatate au trecut activitatea de garantare pe baze private si considera ca instrumentul de garantare a statului roman poate fi un prim pas pentru trecerea catre garantarea in regim mutual, care este de dorit.

Citeste si:
Fermierii cer suplimentarea bugetului Agriculturii pentru...
Fermierii cer suplimentarea...

"Toate statele care au sisteme de garantare dezvoltate au cunoscut o crestere economica intr-o perioada relativ scurta extrem de sustinuta, ceea ce recomanda inca o data ca utilizarea unor scheme de garantare constituie un pasaport catre crestere sustenabila", a spus Muresan.
Ea a precizat totodata ca, pentru 1milion de lei capital detinut sau fonduri in administrare, FNGCIMM acorda garantii de 5 milioane lei, care acopera jumatate dintr-un imprumut bancar, ceea ce inseamna ca fermierul poate atrage finantari bancare de 10 milioane lei.

Sursa foto: Shutterstock.com/Ferma

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri