Vanzarile de produse lactate au scazut in ultimele doua luni cu 25% din cauza embargoului impus de Rusia.

Vanzarile de lactate produse in Romania au scazut in septembrie si octombrie cu 25% fata de perioada similara din 2013, pe piata intrand, dupa embargoul impus de Rusia, cantitati mari de lactate produse in UE, a declarat Dorin Cojocaru, presedintele patronatului APRIL, potrivit Mediafax.

"Vanzarile de lapte produs in Romania merg foarte prost in ultimele doua luni si au scazut cu 25% fata de intervalul septembrie-octombrie 2013. De vina sunt scaderea puterii de cumparare, care a diminuat consumul, dar, in primul rand, cantitatile mai mari de produse intrate pe piata romaneasca din UE, la preturi mici, dupa embargoul impus de Rusia", a spus presedintele patronatului din industria laptelui. El a afirmat ca, din acest motiv, producatorii de lapte au ajuns sa ramana in depozite cu stocuri de marfa mai mari decat in oricare dintre ultimii ani. "Sunt multe ferme mari cu stocurile pana la tavan. Cele 150 de fabrici de lactate din Romania au pe stoc marfa pentru sase luni, in special lapte praf, cascavaluri si branzeturi", a adaugat Cojocaru.

Oficialul patronatului se teme ca numarul fermelor va scadea drastic in urmatorul an, pentru ca procesatorii romani incep sa piarda competitia cu cei din UE, care vin cu preturi mai mici. "A scazut mult productia de lapte in aceasta toamna. Ne omoara embargoul, pentru ca vine lapte din strainatate, din tari care inainte exportau in Rusia", a spus Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

Potrivit unor surse din retail, nu doar vanzarile de lactate romanesti s-au diminuat, ci intreaga piata a laptelui a scazut in acest an. Astfel, vanzarile de lactate sunt, in primele zece luni ale acestui an, mai mici cu 5-7% fata de cele inregistrate in perioada similara din anul trecut. Potrivit APRIL, piata lactatelor este estimata la peste 880 de milioane de euro. Cei mai importanti producatori la nivel national sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco si Hochland.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri