27 Octombrie 2014

Strainii sunt atrasi de fermele din Romania. De ce?



Managerii de investitii care cumpara ferme in Romania platesc preturi mult mai mici fata de cele din Germania sau Marea Britanie, ei anticipand potentialul de crestere a productiei prin unificarea terenurilor fragmentate si imbuatatirea metodelor de a face agricultura, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Compania germana ASI Europe administreaza circa 4.000 de hectare de teren agricol in Romania, Cibus Farmland Club din Olanda dezvolta aici un proiect agricol, iar Velcourt Group din Marea Britanie a infiintat anul trecut o companie in Romania, pentru investitii in terenuri agricole.

Un hectar de teren agricol in Romania costa in medie 6.461 dolari, in 2012, comparativ cu 18.521 de dolari in Germania si 25.575 de dolari in Marea Britanie, potrivit datelor companiei imobiliare britanice Savills.

Romania are cea mai fragmentata suprafata agricola din Uniunea Europeana, cu 3,86 milioane de ferme in 2010, reprezentand 31% din totalul UE, acesta fiind rezultatul restituirii proprietatilor dupa caderea comunismului, in 1989.

Suprafata medie a unei ferme din Romania este de 3,4 hectare, fata de o medie de 14,2 hectare la nivelul UE si de 53,9 hectare in Franta, cel mai mare producator agricol european.

"Daca vreti sa continuati dezvoltarea, comasarea terenurilor este singura solutie. Atunci cand terenurile mici pot sa fie adaugate la unul mare, in general valoarea lor se dubleaza", afirma Peter Beerents, director general al Cibus Land Management.

Beerents a aratat ca interesul tot mai mare al investitorilor pentru fermele din Romania poate face ca reforma terenurilor sa fie finalizata in urmatorii cinci ani, el considerand comasarea terenurilor fezabila din punct de vedere tehnic si financiar.

O lot necultivat din Romania de 1-5 hectare valora anul trecut 1.900 de euro, comparativ cu un lot mai mare aflat in productie de peste trei ani, al carui cost a fost de 3.900 de euro, potrivit datelor Cibus.

Preturile s-ar putea dubla in urmatorii cinci-sase ani, estimeaza Beerents.



Citeste si