A lucrat in strainatate si s-a intors in tara pentru a investi intr-o plantatie de trandafiri pentru dulceata

Florentina Damian si sotul sau au investit in urma cu doi ani circa 1.000 de euro intr-o plantatie de trandafiri pentru dulceata in judetul Iasi. Antreprenoarea detaliaza pentru wall-street.ro pasii pentru lansarea unei astfel de afaceri si ce cheltuieli presupune.

Dupa terminarea unor studii medii, Florentina Damian (34 de ani) si sotul sau au plecat sa lucreze in strainatate “visand insa tot timpul la viata la tara, pe care o traisem in copilarie, cu toate miresmele si aromele ei inclusiv cea de dulceata de trandafiri”. Dupa un timp au reusit sa economiseasca niste bani, suma care le-a permis sa cumpere un teren in Sorogari, judetul Iasi, unde, in toamna lui 2013, au infiintat o mica plantatie de trandafiri pentru dulceata. Plantatia a ocupat la inceput 200 de mp, investitia initiala fiind de aproximativ 1.000 de euro, bani alocati materialului saditor (gasit cu greu), pregatirea terenului si plantarea.

“Investitia nu este amortizata deocamdata. De aceasta afacere ne ocupam doar noi deoarece dorim sa mergem cu pasi mici siguri”, explica Florentina Damian.

La suma investita initial se adauga cei aproximativ 1.000 de euro pentru ingrijirea plantelor. “Noi tratam chimic plantele doar toamna, dupa ce nu mai recoltam flori si doar daca e necesar, iar terenul il ingrijim de asemenea fara substante chimice”, puncteaza Damian.

Citeste si:
Ce profit iti poate aduce o afacere cu zmeura si mure
Cultura de zmeura si mure: Un...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Anul trecut a recoltat peste 50 de kilograme de flori din care cei doi soti au preparat dulceata si sirop, produse pe care le-au distribuit prietenilor si cunostintelor. “Vrem sa ne facem cunoscuti incet,incet,noi mizand pe calitate, nu pe cantitate,ceea ce au observat si cei care ne-au gustat produsele,caci gustul face diferenta intre ceea ce se gaseste pe piata si ceea ce oferim noi,avand in vedere si faptul ca produsele preparate in cantitati mici sunt mult mai parfumate si mai frumos colorate”, mai spune antreprenoarea.

Produsele sunt obtinute din petale de flori proaspat culese (recoltarea se face zilnic), dupa care acestea sunt alese manual si sunt spalate, stropite cu zeama de lamaie si apoi preparate doar cu apa si zahar. Un borcan de dulceata de trandafiri (200 gr) costa 10 lei, in timp ce o sticla de sirop de trandafiri (250 ml) poate fi achizitionata la pretul de 8 lei.

Pentru acest an cei doi antreprenori estimeaza ca vor obtine o cantitate dubla de petale, daca si conditiile meteo vor fi optime, si vor incerca sa produca si alte specialitati precum otetul de trandafiri.

Citeste si:
Idei de afaceri de familie: de la mâncare gătită la recoltarea mierii
Idei de afaceri de familie:...

Descopera mai multe idei de business pe Raftul cu Afaceri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri