"O veste buna pentru Ministerul Agriculturii. In sfarsit, Administratia de Stat pentru Supravegherea Certificarii si Acreditarii din China a aprobat exporturile de carne de porc. Deci, daca reusim ce ne-am propus de atata timp, sa avem piata Chinei pentru produsele alimentare romanesti...Anul trecut, am facut 600 de milioane excedent al balantei comerciale numai pe produse de agricultura. Sa dea Dumnezeu anul asta sa fie si mai bine", le-a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern, potrivit Mediafax.

In noiembrie anul trecut, Autoritatea Sanitar-Veterinara si autoritatea de profil chineza au semnat, cu prilejul participarii premierului chinez, Li Keqiang, la Formul Economic China - Europa Centrala si de Est de la Bucuresti, doua acorduri pentru export de carne de porc si de bovine pentru reproductie in China.

La acel moment, premierul Ponta afirma ca romanii ar trebui sa consume mai multa carne de vita, iar carnea de porc sa fie exportata in China, unde piata a fost deblocata, considerand ca "mentalitatea consumatorului" poate fi schimbata prin efortul comun al Guvernului, opiniei publice si mass-media.