Mihai Popa, directorul diviziei agribusiness din cadrul Libra Internet Bank, a explicat in cadrul unei emisiuni WALL-STREET 360 care este principalul motiv pentru care banca respinge cererea de finantare a unui fermier. In aceasta saptamana analizam la WS 360 finantarea in agricultura, pregatind astfel terenul pentru evenimentul AgriFinance din 11 iunie.

"Trecutul companiei influenteaza de cele mai multe ori decizia de finantare. Daca un fermier este rau-platnic in relatia cu alti finantatori, banci, firme de leasing, IFN-uri, acesta ar fi motivul numarul unu de respingere", afirma Popa. Alte motive pentru care banca decide sa nu finanteze o afacere ar fi incidentele de plata (bilete la ordin sau cecuri neacoperite) sau situatiile financiare, care arata destul de rau, in sensul decapitalizarii firmei.

Ma uit la reprosurile pe care ni le pot aduce fermierii finantati, nu la cele de la cei nefinantati. Un client nefinantat are mai multe premise sa fie nemultumit.

Pe de alta parte, bancherul precizeaza ca nevoia de finantare in agricultura este in crestere, in contextul in care fermele se consolideaza, devin mai comerciale si, prin urmare, au nevoie de mai multi bani.

Agricultura este acum un business mult mai finantabil. Sunt mult mai multi bani in piata.

Popa mentioneaza ca Libra Internet Bank are de circa 3 ani o preocupare mai intensa pentru sectorul agricol, avand in prezent un departament specializat pentru finantarile in agricultura. Divizia de agribusiness din Libra Internet Bank este compusa din ingineri agronomi, cu experienta de ani de zile in agricultura. "Eu ca director al diviziei sunt inginer agronom. Am colegi care au terminat Facultatea de Agricultura si sunt ofiteri de credit. Este greu sa finantezi agricultura daca recrutezi doar din ASE", spune Mihai Popa.

Pentru o banca este important sa fie un business stabil, un business capitalizat, o afacere care sa intoarca banii inapoi. "Exista afaceri clasice, cultivarea de grau, orz, porumb, falimentare sau cu risc si exista afaceri noi, de nisa, care arata foarte bine si sunt finantabile", sustine bancherul de la Libra Internet Bank.

"Ca principiu de finantare, datoriile pe care le are un fermier in relatie cu bunurile pe care le detine trebuie sa fie la un nivel acceptabil, dar nu exista o cifra exacta. Depinde de business, de suma creditului. Daca in cazul persoanelor fizice reglementarile sunt mai exacte, in cazul companiilor sunt alti indicatori care se iau in calcul si nu este la fel de simplu", subliniaza Mihai Popa.

In ceea ce priveste garantiile, bancherul precizeaza ca o banca nu isi doreste neaparat garantii personale de la fermieri. "Eu personal nu tin sa iau in garantie casa fermierului, dar garantie personala poate fi in acelasi timp si 1.000 de hectare de teren agricol, pentru ca pot fi proprietatea fermierului si nu a firmei. Atunci ii pot cere sa garanteze cu active personale".

Sursa foto: Andrada Mihailescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri