28 Mai 2015

Termenul limita pentru platile unice pe pajisti, prelungit



Cererile de efectuare a platilor unice pe suprafata vor putea fi depuse de catre detinatorii de pasuni si fanete si dupa 15 iunie 2015, termen stabilit initial ca data-limita de inregistrare a solicitarilor, iar fermierii fara animale, dar cu alte activitati specifice vor fi printre beneficiari.

Modificarile au fost efectuate, miercuri, de Guvern printr-o ordonanta de urgenta care introduce noi reglementari privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor. Una dintre modificari completeaza definitia utilizatorului de pasuni si fanete prin includerea si a fermierilor care nu detin animale, dar desfasoara alte activitati agricole specifice categoriei de folosinta a pasunilor si fanetelor. Guvernul arata ca, astfel, este evitata tratarea diferentiata a fermierilor in cazul accesarii de catre acestia a masurilor din cadrul noii politici agricole comune, potrivit Mediafax.

"Mentinerea definitiei de pana acum ar fi dus la imposibilitatea accesarii schemei de plata unica pe suprafata de catre aproximativ 260 mii de fermieri, detinatori ai unei suprafete de 1,35 milioane hectare de pasuni si fanete", transmite Executivul.

Actul normativ reglementeaza si posibilitatea depunerii intarziate a cererilor unice de plata si dupa data de 15 iunie 2015. De asemenea, este reglementat accesul formelor asociative de proprietate la schemele de plati pentru suprafetele de pajisti permanente utilizate, indiferent daca membrii acestora detin sau nu animale.

"Mai multe state membre ale Uniunii Europene au intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, printre ele aflandu-se si Romania. S-a ajuns, astfel, la intarzieri in demararea campaniei de depunere a cererilor unice de plata la centrele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, iar situatia afecteaza posibilitatea fermierilor de a depune cererea unica de plata pana la data de 15 iunie", arata Guvernul.

Pana in prezent au depus cereri aproximativ 331.000 de fermieri dintre cei peste un milion de potentiali beneficiari ai platilor. Conform Guvernului, nepromovarea modificarilor in regim de urgenta ar avea consecinte nefavorabile atat in plan economic, cat si in plan social, prin neaccesarea fondurilor alocate Romaniei in perioada 2015-2020, cu impact deosebit de grav asupra sectorului agricol al tarii, prin neexploatarea adecvata a terenurilor de pasuni si fanete, degradarea acestora si diminuarea resurselor de hrana pentru animale.

In sedinta de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii sa sustina o conferinta de presa in care sa explice modificarile adoptate la Legea pajistilor, spunand ca nici el nu a inteles foarte bine despre ce este vorba.

"Sa mergeti la conferinta, sa explicati ce schimbam la Legea pajistilor. Nici eu nu am inteles foarte bine, decat ca e urgent si ca aveti nevoie", i-a spus Ponta ministrului, in sedinta de guvern. El a aratat ca aceste explicatii sunt necesare astfel incat beneficiarii sa cunoasca viitoarele noi reguli.



Citeste si