Cultivatorii care utilizeaza un teren in baza altor acte doveditoare decat actul de proprietate pot primi autorizatia de cultivare a canepei pentru ulei si fibre, iar prin extinderea suprafetei de cultura vor beneficia de subventii, acordate in perioada 2015-2020.

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotarare prin care sa poata fi extinse "culturi valoroase, traditionale pentru Romania", precum cultura de canepa pentru ulei si fibre. Legislatia prevedea pana in prezent ca numai agricultorii care detin acte de proprietate pentru terenurile respective pot primi autorizatia de cultivare a plantelor ce contin substante stupefiante si psihotrope, dar pentru autorizatie nu era prevazut explicit ca se elibereaza anual si nici un termen limita pentru eliberare, potrivit Mediafax.

Actul normativ introduce in categoria potentialilor beneficiari ai autorizatiei pentru cultivarea canepei si pe cultivatorii care utilizeaza terenul in baza altor acte doveditoare decat actul de proprietate.

Guvernul si-a motivat decizia prin faptul ca in ultimii ani comasarea terenurilor in cadrul exploatatiilor s-a facut si prin utilizarea suprafetelor agricole sub forma arenda, concesiune, asociere in participatiune etc., iar pe terenurile utilizate sub aceste forme cultivarea plantelor ce contin substante stupefiante si psihotrope, precum canepa, nu a fost posibila. Executivul arata totodata ca majorarea numarului potentialilor cultivatori de canepa pentru ulei si fibra autorizati va asigura accesul acestora la schemele de plati, inclusiv la sprijinul cuplat care se acorda in perioada 2015-2020.

Potrivit Guvernului, se creeaza, totodata, oportunitati pentru extinderea suprafetelor cultivate cu canepa pentru ulei si fibra si cresterea veniturilor fermierilor din zone cu constrangeri naturale, precum si premise pentru noi locuri de munca in sectoarele de productie si procesare a canepei pentru ulei si fibra. Conform hotararii de Guvern, autorizatia pentru cultivarea plantelor ce contin substante stupefiante si psihotrope se va elibera anual, de catre directiile judetene pentru agricultura, iar datele statistice vor fi transmie direct de catre directiile pentru agricultura judetene catre formatiunea centrala de combatere a traficului si consumului ilicit de droguri din cadrul IGP.

Inspectia culturilor de plante ce contin substante stupefiante si psihotrope se va efectua de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectii tehnice din cadrul MADR si structurilor teritoriale ale acestuia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri