Guvernul a adoptat, miercuri, o hotarare prin care sa poata fi extinse "culturi valoroase, traditionale pentru Romania", precum cultura de canepa pentru ulei si fibre. Legislatia prevedea pana in prezent ca numai agricultorii care detin acte de proprietate pentru terenurile respective pot primi autorizatia de cultivare a plantelor ce contin substante stupefiante si psihotrope, dar pentru autorizatie nu era prevazut explicit ca se elibereaza anual si nici un termen limita pentru eliberare, potrivit Mediafax.

Actul normativ introduce in categoria potentialilor beneficiari ai autorizatiei pentru cultivarea canepei si pe cultivatorii care utilizeaza terenul in baza altor acte doveditoare decat actul de proprietate.

Guvernul si-a motivat decizia prin faptul ca in ultimii ani comasarea terenurilor in cadrul exploatatiilor s-a facut si prin utilizarea suprafetelor agricole sub forma arenda, concesiune, asociere in participatiune etc., iar pe terenurile utilizate sub aceste forme cultivarea plantelor ce contin substante stupefiante si psihotrope, precum canepa, nu a fost posibila. Executivul arata totodata ca majorarea numarului potentialilor cultivatori de canepa pentru ulei si fibra autorizati va asigura accesul acestora la schemele de plati, inclusiv la sprijinul cuplat care se acorda in perioada 2015-2020.

Citeste si:

Potrivit Guvernului, se creeaza, totodata, oportunitati pentru extinderea suprafetelor cultivate cu canepa pentru ulei si fibra si cresterea veniturilor fermierilor din zone cu constrangeri naturale, precum si premise pentru noi locuri de munca in sectoarele de productie si procesare a canepei pentru ulei si fibra. Conform hotararii de Guvern, autorizatia pentru cultivarea plantelor ce contin substante stupefiante si psihotrope se va elibera anual, de catre directiile judetene pentru agricultura, iar datele statistice vor fi transmie direct de catre directiile pentru agricultura judetene catre formatiunea centrala de combatere a traficului si consumului ilicit de droguri din cadrul IGP.

Inspectia culturilor de plante ce contin substante stupefiante si psihotrope se va efectua de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectii tehnice din cadrul MADR si structurilor teritoriale ale acestuia.