Daniel Constantin a spus, marti, intr-o conferinta de presa la Suceava, ca este pentru prima data dupa 25 de ani cand Romania are o strategie pentru refacerea sistemului de irigatii si cand o suma atat de mare este pusa la dispozitia fermierilor pentru a reabilita infrastructura secundara de irigatii, scrie Mediafax.

El a spus ca, in anul 2012, cand a preluat conducerea Ministerului Agriculturii, erau contracte de 25 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii secundare de irigatii si ca a suplimentat fondurile, astfel ca la sfarsitul anului 2012 - inceputul anului 2013 s-a ajuns la contracte semnate si care sunt in implementare, realizate in proportie de 70 la suta, de 128 de milioane de euro, pentru 350.000-400.000 de hectare.

Ministrul a precizat ca Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) este constituit in jurul refacerii infrastructurii secundare de irigatii si a mentionat ca, pentru aceasta, este nevoie de 430 de milioane de euro. El a spus ca din luna iulie sunt disponibile 218 milioane de euro pentru fermieri constituiti in asociatii de udatori. Totodata, Constantin a precizat ca, indiferent cine vine la conducere, infrastructura secundara de irigatii va fi realizata.

El a adaugat ca, in ceea ce priveste infrastructura principala, costurile se ridica la circa un miliard de euro si ca a fost depus, de anul trecut, un proiect pentru programul de investitii al Comisiei Europene, urmand ca raspunsul sa fie primit in septembrie sau octombrie. Constantin a spus ca, daca raspunsul CE va fi negativ, va fi nevoie pentru finantarea refacerii infrastructurii principale de irigatii de un acord politic, pentru a se angaja anual bani. in paralel cu dezvoltarea infrastructurii secundare. El a estimat ca este nevoie de minim 150 de milioane de euro anual, astfel ca in decurs de sapte ani infrastructura principala de irigatii sa fie refacuta.

Sursa foto: Mediafax Foto