3 Septembrie 2015

Romsilva estimeaza ca va valorifica in acest an 3.500 de tone de fructe de padure, in scadere cu 40%



Regia Nationala a Padurilor Romsilva a achizitionat incepand cu luna iunie, la nivelul directiilor silvice, 800 de tone de fructe de padure, in timp ce pentru intreg anul 2015 estimeaza ca va colecta aproximativ 3.500 de tone, in scadere cu aproximativ 40% fata de 2014.

Fructele colectate sunt afine negre (290 de tone), zmeura (210 tone), catina (260 de tone), mure (20 de tone) si porumbe (20 de tone). Campania continua pana la epuizarea fondului de marfa, atat timp cat conditiile meteorologice permit acest lucru, scrie Mediafax.

Pentru acest an, Romsilva, prin directiile silvice din subordine, si-a propus valorificarea unei cantitati de aproximativ 3.500 tone fructe de padure, cu circa 30-40% mai putin comparativ cu anul trecut, din cauza fenomenelor meteo extreme - ploi torentiale si grindina inregistrate in cursul lunii iunie in judetele Alba - Valea Ariesului, Cluj, Sibiu si Hunedoara - Retezat.

Valorificarea fructelor de padure se face preponderent pe piata externa, in baza contractelor incheiate de directiile silvice direct cu partenerii externi (majoritari din Comunitatea Europeana - Germania, Austria, Olanda, Belgia si Ungaria) sau prin parteneri traditionali care in fiecare an asigura livrarea produselor catre consumatori externi.

Fructele de padure se valorifica, in cea mai mare parte, in stare refrigerata, congelata (in cazul directiilor silvice care dispun de instalatii de frig), in diverse ambalaje.

"O situatie cu care se confrunta directiile silvice este generata de faptul ca se constata o scadere a interesului partenerilor pentru preluarea fructelor in stare proaspata. Pentru eficientizarea activitatii directiilor silvice, RNP Romsilva are in vedere dotarea acestora cu instalatii de frig pentru a congela sau refrigera fondul de marfa solicitat pe piata externa", se arata intr-un comunicat al Romsilva.

In prezent, Romsilva mai administreaza circa 3,2 milioane hectare fond forestier proprietate publica a statului, respectiv 49% din fondul forestier national.



Citeste si