19 Mai 2016

Aurul mov" cu care o tanara din Salaj a dat lovitura in afaceri: cultiva lavanda si face produse artizanale cu care i-a innebunit pe francezi si pe italieni



Dupa 15 ani petrecuti in Franta, patria lavandei, Simona Maricean s-a intors acasa, in Ileanda, un sat din Salaj, unde a pus pe picioare o plantatie ecologica de „aur mov”. Din lavanda, cultivatoarea face produse artizanale, pe care le vinde atat in tara, cat si in Franta si in Italia, conform Adevarul.

Salajeanca la origine, Simona Maricean si-a petrecut 15 ani din viata in Franta, in regiunea Provence, tinutul lavandei, la cativa pasi de cel mai faimos muzeu dedicat acestei parfumate plante - Musee de la Lavande. Acolo, in sudul Frantei, a descoperit lavanda si lanurile ce se intind pe mii de hectare, dar si cateva din tainele cultivarii pretioasei flori.

Reintoarsa pe meleagurile natale si inca sub vraja miresmei campurilor violete din Franta, Simona si-a luat inima in dinti si a pornit pe un drum deloc usor. In luna martie a anului trecut, la Ileanda, pe malul Somesului, femeia si-a infiintat propria cultura ecologica de lavanda, pe un teren de aproape 2.500 de metri patrati. A numit-o “gradina cu lavanda”.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si