Intr-o comuna din Vrancea, unde toata lumea cultiva porumb, o localnica a vrut sa faca ceva diferit si a cultivat lavanda din seminte originale Provence, conform Adevarul.

Nicoleta Jinga este o tanara cu spirit de initiativa din Focsani, care a reusit sa-si convinga parintii sa-i cedeze o suprafata de teren pentru un experiment in agricultura. In comuna Maicanesti, unde toata lumea cultiva grau si porumb, tanara a plantat pe o suprafata de un hectar levantica, o cultura nu foarte intalnita in tara noastra. A tinut neaparat sa cultive soiul Provence, foarte popular in Franta, pentru florile de un mov patrunzator.

Spune ca a cumparat seminte profesionale din Anglia, le-a plantat, le-a ingrijit, chiar daca la un moment dat a avut si probleme cu o boala care a invadat planta si a pierdut 30% din pepiniera, in final a razbatut. “A fost un impact mare pentru oamenii din jur, sa vada ca acest camp devine la un moment dat de culoarea mov. Lavanda este o cultura cunoscuta in farmacii, plafar-uri, dar nu si pe terenurile oamenilor.

Se intretine cu munci manuale si mai putin mecanice, cu tractorul. Pana acum am facut cinci-sase prasile manuale, iar la trei saptamani curatam florile sa nu avem impuritati. Este foarte important sa nu ne lovim de acest aspect pentru ca ingreuneaza livrarea”, ne spune Nicoleta.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: Kotkoa / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
Romanii consuma 6 kg peste/an. Min. Agriculturii vrea sa creasca aceasta cifra
Setari Cookie-uri